FOTO: Hiša vin Kokol
Dve slovenski kmetiji sta se uvrstili v ožji izbor natečaja Evropske komisije »Rural Inspirational Awards« na temo biogospodarstva in podnebnih sprememb. Tudi vi lahko glasujete za slovenska finalista!

Evropska komisija je objavila ožji seznam projektov, sofinanciranih iz programov razvoja podeželja 2014–2020, za katere lahko glasuje tudi vi. Slovenska kandidata na seznamu sta Hiša vin Kokol s predelavo grozdnih pešk in Biodinamična kmetija Černelič z ohranitvenim načinom obdelave tal brez oranja.

Namen natečaja »Rural Inspiration Awards« je dvigniti prepoznavnost politike razvoja podeželja in prispevka Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja k biogospodarstvu in boju proti podnebnim spremembam ter spodbuditi izmenjavo znanja in povezovanje.

Razglasitev zmagovalcev bo v štirih kategorijah

Razpisane kategorije natečaja so štiri:

  • Biogospodarstvo - dejavnosti v tej kategoriji vključujejo proizvodnjo obnovljivih bioloških virov in pretvorbo teh virov v izdelke z dodano vrednostjo, vključno s hrano, krmo, bio-proizvodom in bioenergijo.
  • Zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe – v to kategorijo spadajo projekti, ki zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov ali odstranjujejo ogljikov dioksid iz ozračja.
  • Prilagajanje na podnebne spremembe – ta kategorija vključuje projekte za povečanje odpornosti evropske kmetijske in gozdarske industrije na škodljive učinke podnebnih sprememb. 
  • največ prejetih glasov s strani javnosti.

Hiša vin Kokol kot odličen primer krožnega gospodarstva v kmetijstvu

Evropska komisija je prejela 71 predlogov. V končni izbor 15. projektov je uvrstila tudi dva slovenska predstavnika. Hiša vin Kokol sodeluje v kategoriji krožno gospodarstvo. Gre za posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek.

S kmetijstvom se ukvarjajo že tri generacije. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Njihova zgodba se ne konča pri predelavi grozdja v vino, ampak gozdne peške, ki ostanejo, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

Pridelovanje zdrave hrane z varovanjem okolja, tal in zmanjševanjem vpliva na podnebne spremembe

V vasi Dečno selo pri Brežicah deluje biodinamična kmetija Černelič, kjer na ekološki način kmetujejo že od leta 2003. Poslužujejo se kolobarjenja, gnojenja z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh. Prispevajo tudi k čistejšemu zraku in bolj zdravemu okolju.

Glasujte za slovenske predstavnike!

V zadnji kategoriji štejejo glasovi javnosti. Zato ste vabljeni, da med vsemi kandidati oddate glas za slovenska finalista. Spletno glasovanje je možno do četrtka, 25. junija, do 16. ure

Razglasitev najboljših projektov v posamezni kategoriji bo v četrtek, 25. junija, ob 17. uri. Zaradi posebnih okoliščin se bo izvedla spletna razglasitev, ki jo bo mogoče spremljati v živo preko Zoom in preko Youtube  strani na kanalu »EURural«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice