Vrtanje po nosu ni le neprijeten prizor, problematično je tudi z zdravstvenega vidika.

Če zgolj s sklicevanjem na oliko tudi vi le stežka odvrnete svoje malčke od vrtanja po nosu, bo morda zalegel vsaj argument zdravja.

Študija britanskih znanstvenikov je namreč pokazala, da lahko osebe, ki si vrtajo po nosu, zbolijo za pljučnico. Doslej je veljalo, da se bolezen prenaša le po zraku, novi izsledki pa nakazujejo, da se je moč okužiti tudi z dotikom.

Okužba možna tako z vrtanjem po nosu kot prek predmetov

Pljučnico povzroča bakterija pnevmokok, ki se prenaša prek drobnih kapljic v zraku, denimo ob kašljanju ali kihanju. Britanski znanstveniki so v okviru raziskave skupini odraslih prostovoljcev omenjeno bakterijo nanesli na roke in jih spodbudili, da so si na različne načine brskali po nosu. 

Ob tem so ugotovili, da je bila možnost prenosa bakterije enaka, ne glede na to, ali so si po nosu vrtali s suhim ali vlažnim prstom. Kot poroča STA, je razlika bila le v količini bakterij, ki so jih s tem prenesli. Pri vrtanju po nosu z vlažnim prstom je ta seveda bila večja.

Izkazalo pa se je tudi, da se bakterija lahko širi tako prek rok kot prek predmetov, na primer mobilnih telefonov ali otroških igrač.

Starši, pazite na higieno

Pljučnica med otroki, mlajšimi od pet let, letno terja približno 1,3 milijona smrtnih žrtev. Ugotovitve raziskave zato veljajo predvsem kot opozorilo za starše. Če že ni moč povsem preprečiti vrtanja po nosu, je bistveno zagotoviti vsaj ustrezno higieno rok ter redno čiščenje igrač in površin, da bi zmanjšali verjetnost širjenja bolezni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice