Slika je simbolična.
Spomladi, ko se začnejo temperature zviševati, na sprehajalce in njihove hišne ljubljenčke preži nevarnost, ki se je marsikdo ne zaveda in ki pri ljudeh lahko povzroči vnetje, živali pa lahko celo poginejo.

Hrastov in borov sprevodni prelec sta vrsti metulja. Dlačice njihovih gosenic izločajo strupeno snov, ki je nevarna za ljudi in živali.

Premikajo se v strnjeni koloni, po gozdnatih ali travnatih tleh od enega drevesa do drugega.

Stik s strupeno gosenico je lahko usoden za psa 

Ko se spomladi s psom sprehajamo po gozdu ali mestnem parku, je dobro, če ostane na povodcu oziroma smo zelo pozorni na to, kaj ovohava in raziskuje.

Če strup, ki ga izloča gosenica sprevodnega prelca, pride v stik s sluznico psa, lahko poškoduje sluznico in povzroči odmiranje tkiva.

Simptomi, ki nam bodo povedali, da se je naš hišni ljubljenček zastrupil z gosenico so izdatno slinjenje, bruhanje, driska, ki je lahko tudi krvava, vročina, odklanjanje hrane, jezik se bo obarval rdeče in bo otečen, kar lahko privede tudi do zadušitve.

Če opazimo, da je bil naš pes v stiku z gosenico sprevodnega prelca, mu moramo čim prej izprati ustno votlino in gobček.

Najbolj je, da to naredimo s toplo vodo, saj toplota zmanjšuje delovanje toksina. Takoj, ko to storimo, pa moramo obiskati veterinarja.

Gosenice zdravstvene težave povzročijo tudi ljudem

A tovrstne gosenice niso nevarne samo za živali, izogibati se jim moramo tudi ljudje. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje so zapisali, da stik z njimi na koži povzroči vnetje oziroma gosenični dermatitis.

Vnetje spremlja srbenje in izpuščaji, ki so rdečkasti, privzdignjeni ali celo mehurčasti. Pri stiku z očmi ali dihali povzročajo vnetje očesne veznice, žrela, redko tudi težave z dihanjem in astmo.

Pri ljudeh, ki so bili zelo izpostavljeni gosenicam, lahko pride tudi do anafilaktičnih šokov.

Še posebej občutljivi so otroci, starejši in kronični bolniki. Ob stiku s strupenimi dlačicami gosenic je pogosto potrebna tudi zdravniška pomoč.

Kako ukrepati, če pridemo v stik z gosenicami?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočajo, da ob stiku z dlačicami teh gosenic, upoštevamo naslednje varnostne ukrepe. 

Oblačila, na katerih so dlačice najprej presesamo s sesalnikom, šele nato se previdno slečemo, da čim manj dlačic pride v stik s kožo. Oblačila nato operemo ločeno od ostalega perila.

Prizadeto kožo na srbečih mestih prelepimo in odlepimo s samolepilnim trakom, da odstranimo dlačice. Nato kožo temeljito speremo z milom in vodo.  

Kožo, ki je razdražena, posušimo brez dotikanja, pustimo, da se posuši na zraku ali s sušilnikom za lase. Srbeče mesto hladimo z ledom, po potrebi obiščemo zdravnika.

Starejše novice