V Sloveniji imamo naselja, katerih imena so enaka imenom nekaterih svetovnih metropol.

Imena slovenskih naselij so zelo raznolika. Ste vedeli, da med njimi najdemo tudi naselja z imeni, ki so enaka imenom nekaterih svetovnih metropol? Rim, Dunaj in Jeruzalem so tudi kraji v deželi na sončni strani Alp. 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v začetku leta 2018 najmanjše med njimi po številu prebivalcev naselje Rim - v njem je živelo vsega 23 prebivalcev, v naselju Dunaj je živelo 30, v Jeruzalemu pa 31 prebivalcev.

Največje, najmanjše, najgosteje poseljeno …

Republiški statistični urad še navaja, da je bilo 1. januarja letos v Sloveniji sicer 6.035 naselij, 57 od teh  nenaseljenih. Največ naselij brez prebivalcev je bilo v občini Kočevje, kar 17. 

»Če bi vse prebivalce Slovenije enakomerno porazdelili po vseh 6.035 naseljih, bi v vsakem izmed naselij živelo 342 prebivalcev. To pa pomeni, da bi na kvadratnem kilometru živela povprečno 102 prebivalca. V vsakem naselju bi se lahko sprehodili po dveh naseljenih ulicah, na vsaki hišni številki pa bi v povprečju živelo 3,7 prebivalca,« zanimivosti še navaja statistični urad.  

Največje naselje je Ljubljana, ki meri 163,8 kvadratnih kilometrov. V začetku leta 2018 je v njem živelo 280.940 prebivalcev, gostota naseljenosti pa je bila 1.716 prebivalcev na kvadratni kilometer.

Najmanjše in najgosteje naseljeno naselje je bil Kerinov Grm v občini Krško. V njem je na 0,04 kvadratna kilometra prebivalo 234 prebivalcev: »Če bi bil tako gosto naseljen en kvadratni kilometer, bi na njem živelo 5.866 prebivalcev.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice