V javnosti te dni odločitev enega od slovenskih vrtcev, kjer so se po vrsti razlogov odločili za uvedbo neobveznih črno-belih uniform za otroke. Odločitev je podprla večina staršev. Kaj menite vi?

Zasebni vrtec Mali Grof v Slovenskih Konjicah bo z naslednjim šolskim letom uvedel nošenje uniform za vseh 85 otrok, ki obiskujejo vrtec. Otroci so različnih starostnih skupin, odločitev vrtca pa je podprla velika večina staršev. Gre za neobvezne uniforme, starši pa se lahko sami odločijo, ali bodo otroci v vrtec nosili le majčko ali pa cel komplet. 

Za nakup se je odločilo 90 odstotkov staršev, nekateri so se odločili le za nakup majčk, ki imajo na zadnji strani natisnjen slogan Dovoli mi imeti otroštvo, večina pa se je odločila za nakup več kompletov.

»Že pred dvema letoma smo začeli opažati, da otroci pri svoji igri niso več sproščeni, da imajo težave sami s sabo, sploh s tem, kako izgledajo, zelo veliko je že bilo spodnašanja eden drugemu, kaj kdo ima, kaj kdo nima,« pripoveduje pedagoška vodja vrtca Mali Grof Andreja Kristan. »Ko smo jih pozvali, naj se igrajo v mivki, so imeli zavore, da se ne smejo umazati,« dodaja.

Starši podpirajo odločitev

Dražena Pavlovič, ena od predstavnikov sveta staršev, ki ima v vrtcu dva otroka je tudi podprla odločitev vrtca in kot pravi slednja ne predstavlja dodatnih finančnih obremenitev. »Tudi moja hčerka je večkrat prihajala domov s kakšno strgano majčko in potem sem tudi sama videla, da gre v takšne razsežnosti in skrajnosti, da to sploh nima smisla.«

Razlike prikrivati ali jih sprejemati?

Mnenja glede uvedbe uniform so deljena. Upokojeni ravnatelj Dušan Merc je za Siol predstavil drug vidik in luknje v uvedbi uniform, saj bi te morale imeti praviloma tudi vzgojiteljice, enaka bi pa morala biti tudi obutev, zimska oblačila in nenazadnje pokrivala.

»Dogaja se tudi, da starši kompenzirajo svojo revščino s tem, da otroke bogatejše oblečejo. Obstajajo tudi starši, ki otroka lepše oblečejo, ker sami tega niso imeli, ko so bili otroci,« pojasni Merc.

V kolikor se začne s prikrivanjem določenih razlik bi hitro lahko zašli v skrajnosti in skušali poenotiti vse. S tem bi morda najmlajšim prikrojili sprejemanje drugačnosti, le te pa bi dojemali še z večjim odporom.

Kakšnega mnenja ste vi? Bi uniforme v vrtcih in morda tudi šolah pripomogle k zmanjšanju razlik ali bi le še dodatno spodbudile iskanje medsebojnih raznolikosti?

Ali podpirate uvedbo uniform?

Choices

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice