Da bi začutili pravo nogometno evforijo, vam ni treba v Nemčijo. Zapeljete se le deset minut stran od Murske Sobote, v Puževce, kjer se vse vrti okrog nogometa. No, vsaj te dni.

Naša ekipa je obiskala Puževce, kjer domačini ne morejo skriti ponosa na svojega sokrajana Erika Janžo – junaka prve slovenske tekme na evropskem prvenstvu proti Danski. 

Puževci so vas na obronkih Goričkega, oddaljeni približno deset kilometrov od Murske Sobote in ima približno 170 prebivalcev. Zanimivi pa so tudi zaradi svojega imena ...

Polž oziroma 'puž', kot mu rečejo v Prekmurju, je počasen in sluzast ter velja za nočno moro vseh vrtičkarjev. Svoje mesto je našel tudi v imenu kraja v občini Puconci

Puževci so počasni, a gol je bil hiter! 

Krajani so nam zaupali, da ko včasih komu, ki ni iz Prekmurja, omenijo, da prihajajo iz Puževcev, da se nekateri temu nasmehnejo.

Larisa Smoliš, krajanka, je pojasnila: »Polž je neka mala stvar, ki leze počasi. Pa se nam norčujejo, da smo počasni ljudje tu doma.« Slavko Berke, krajan, pa je temu dodal: »Ne, to ne drži, smo zelo bistri.« 

Po zaslugi slovenskega nogometnega reprezentanta Erika Janže, ki je proti Dancem na evropskem prvenstvu v Nemčiji zabil prvi gol za Slovenijo, so Puževci te dni verjetno najbolj znana slovenska vas.

Ingrid Gomboc, domačinka, je dodala: »Vzdušje je super, Janža je itak junak. Čeprav so Puževci počasna vas, gol je pa bil hiter.«

Te dni težko govoriti o čem drugem kot nogometu

Krajani soglasno menijo, da je najboljši nogometaš letošnjega evropskega prvenstva Erik Janža. 

Slavko Berke, Larisa Smoliš, Vili, Valter Gomboc, Kiam in Jaša Janža, sin in nečak Erika Janže, so vsi brez oklevanja odgovorili: »Erik Janža!«

V Puževcih nogomet ni pomemben zgolj v času evropskega prvenstva, ampak se z njim diha skozi vse leto.

»Nogomet je od nekdaj glavna tema v Puževcih,« je poudaril Berke.  

Sokrajan Luka Kovač je dodal: »Tu skoraj praktično vsak dan vidiš vsaj nekoga, ki si kaj podaja žogo ali pa brca na gol.«

Nogometno igrišče, ki so ga krajani uredili sami, je bilo mesto, kjer je Erik v otroštvu zbijal žogo s prijatelji. 

Erikovo mamo Nado Janža smo vprašali, ali je bila kdaj jezna nanj, češ da je preveč na igrišču in premalo za knjigami. 

»Joj, dostikrat. Dostikrat, to pa ja,« je odgovorila.

Dvajset let kasneje tukaj svoje nogometne veščine razvijata njegov sin in nečak. Kian in Jaša Janža sta nam pritrdila, ko smo ju vprašali, ali rada igrata nogomet in ali pogosto brcata žogo na igrišču. 

Kdor je gasilec, je tudi nogometaš in obratno

Poleg nogometa ima pomembno vlogo tudi prostovoljno gasilsko društvo, ki je staro več kot 130 let. V društvu se srečujejo gasilci, ki so pogosto tudi nogometaši. 

Monika Krančič je razložila: »Tisti, ki je gasilec, je tudi nogometaš in obratno.«

Najstarejši krajan Evgen Kuhar, ki v Puževcih živi že 88 let, je pojasnil zgodovino kraja. 

Prvi podatki o Puževcih izhajajo iz leta 1399, najdeni v arhivu v Budimpešti pri grofih Batthyany. Evgen je dodal: »Verjetno, da ima ime kaj povezave s polži.«

Včasih je bilo življenje v vasi počasno, nam pove Evgen: »Ni bilo televizije, pa to. Mladi ljudje so se po večerih družili, skupaj prišli, pa peli in plesali.« Evgen je verjetno eden izmed redkih krajanov, ki ga bolj kot nogomet, zanima slikanje. Z veseljem nam je razkazal svoje umetnine.

Prav tako naj bi pred 50 leti vsaka hiša v Puževcih imela vsaj eno kravo. Danes se prebivalci večinoma vozijo v službo v Mursko Soboto ali sosednjo Avstrijo.

Za Puževce, za Erika, za Slovenijo!

Krajani se pogosto ustavijo tudi v vaški gostilni, ki se drži gasilskega doma. Če koga iščejo in ga ne najdejo na nogometnem igrišču ali v gasilskem domu, ga najdejo v bifeju.

V Puževcih se vse začne in konča pri nogometu. Preden smo odšli, smo s prijaznimi in veselimi Pužefčanarji še nazdravili. »Za Pužefce, za Erika, za Slovenijo!« je odmevalo iz Ingrid bara.

Gostoljubni Pužefčarji, kot si rečejo pa te dni, ne navijajo samo za svojega sokrajana Erika, ampak za vse slovenske nogometaše, ki na evropskem prvenstvu zastopajo slovenske barve.

Starejše novice