Psihologinja Eva Kovač je spregovorila o spopadanju s stresom v času epidemije.

Vikend je minil v znamenju nižjega števila novih okužb s koronavirusom. Kot je povedala namestnica vladnega govorca Maja Bratuša to žal ne pomeni, da se število bolnikov, ki potrebujejo zdravniško oskrbo zmanjšuje. Ravno nasprotno. »Narašča število ljudi, ki zaradi covida potrebujejo zdravniško pomoč in žal tudi intenzivno nego,« je pojasnila Bratuša in dodala, da se žal se povečuje tudi število smrti. 

Že tretji dan zapored smo zabeležili več kot 20 smrtnih žrtev v enem samem dnevu. »V enem tednu je umrlo 112 oseb, kar je skoraj tretjina vseh smrti, ki jih je doslej povzročil covid v Sloveniji,« je povedala Bratuša. 

Kako se učinkovito soočiti s strahovi in stresom? 

Zaradi trenutne situacije marsikdo občuti strah in negotovost. »Situacija, v kateri smo se znašli, je stresna in neprijetna,« je dejala psihologinja Eva Kovač: »Pojavljajo se dvomi, tesnoba, skrbi, ki so povezani z našim vsakdanjim delovanjem tako doma kot na delovnem mestu. Izpostavljeni smo grožnji našemu zdravju in zdravju naših bližnjih. 

Ob vsem tem se soočamo z omejitvenimi ukrepi, ki pa so nujno potrebni. Psihološki odziv na takšne situacije je specifičen, poleg telesnih odzivov je treba izpostaviti tudi vedenjske in psihološke odzive, ki jih prevečkrat spregledamo.«

Na stres se ljudje odzivamo različno

Negotovost in stres vodita v okrepljene občutke tesnobe, razdražljivost, žalost, zmedenost in nezaupljivost. Naši možgani so pod stresom bolj nagnjeni k negativnemu razmišljanju. 

»Stiske niso za vsakogar enake, na stres se odzivamo zelo različno. Za nekatere je to obdobje izrazito tesnobno, za nekoga drugega manj,« pojasnjuje Kovačeva.  

»Če tesnobo in stres občutimo bolj, nismo nič slabši od tistih, ki strahu in tesnobe ne doživljajo tako močno. Ne ignorirajmo in ne potlačimo tega. Če kadarkoli čutite, da so težave in stiske večje od vas, se obrnite na pristojne službe, psihološki telefon ali osebnega zdravnika,« je še dejala in podala praktične napotke, kako se spoprijeti s stresom in skrbmi.

Upočasnite svoje dihanje, z nogami pritisnite ob tla, stegnite roke in stisnite skupaj dlani. Poglejte okoli sebe, kaj vidite, slišite, vonjate, čutite. Pustite, da gredo misli svojo pot. To vam bo dalo občutek varnosti, dokler se negativna čustva ne umirijo.

Tudi skrbi so povsem normalne. Imeti skrbi pomeni, da nam ni vseeno. Če vas skrbi preveč omejujejo si odmerite 'čas za skrbi.' Skrbem namenite 10 do 15 minut v dnevu. Vse skrbi tekom dneva nato poskusite odložiti na ta izbrani čas. Čas za skrbi vam bo pomagal znižati občutek tesnobe in napetosti. 

»Naj bosta sočutje in razumevanje v teh trenutkih naši glavni vrlini. Pomagajmo drug drugemu, bodimo si v oporo in si prisluhnimo,« je zaključila psihologinja: »Čeprav nam maska zakriva nasmeh, je lahko dovolj že topel pogled, ki ga namenimo drugim. Za lepši jutri.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice