Ob približevanju zaključka študijskega leta in pričetku novega, študenti pozivajo pristojno ministrstvo, da omogoči dodatno leto študija zaradi izpada študijskega procesa v študijskem letu 2021/2022.

Spomnimo, da so bili študenti z 49. členom zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, sprejetim aprila lani, zaradi okrnjenega študijskega procesa in razglašene epidemije, upravičeni do dodatnega leta študija v letošnjem študijskem letu.

Epidemija bolezni covid-19 je v študijskem letu 2020/21 trajala dobra dva meseca, od 12. marca do 15. maja - devet tednov - kar je bilo tudi v praksi obdobje trajanja študija na daljavo. V tem času po študijskem koledarju potekajo predavanja, vaje in seminarji, izpiti pa se praviloma ne izvajajo. 

V letošnjem študijskem letu je epidemija trajala od 19. oktobra 2020 do 16. junija 2021 - 34 tednov. Od tega se je študijski proces v celoti izvajal na daljavo 14 tednov, nadaljnjih 14 pa so se v živo izvajale le laboratorijske vaje v omejenem obsegu. 

Študij na daljavo ni lahek zalogaj

Kljub koncu epidemije in sproščanju ukrepov, študij še vedno ne poteka popolnoma v živo, saj je način izvajanja v domeni posameznih visokošolskih zavodov ali celo nosilcev predmetov. Vmes je minilo tudi že eno izpitno obdobje. 

Študentska organizacija Slovenije poudarja, da je kakovost študija na daljavo ni primerljiva s študijem v živo, z vidika pridobivanja znanja je bilo celotno letošnje študijsko leto izgubljeno.

Ovire, ki jih je pred študente postavil izziv študija od doma, so otežile tudi uspešno opravljanje študijskih obveznosti, so zapisali. Še posebej problematično pa je po njihovih besedah dejstvo, da nimajo vsi študenti enakih pogojev za študij na daljavo, zaradi česar je lahko študijski uspeh sorazmerno nižji s slabšim socialnim položajem v domačem okolju študenta.

Nedostopnost do kakovostne internetne povezave, deljenje računalniške opreme s sorojenci, pomanjkanje mirnega okolja za koncentracijo in študij imajo lahko vzrok v slabšem finančnem stanju študentove družine, posledico pa v neopravljenih študijskih obveznostih.

Duševno stanje študentov trpi

Izjemno pomemben dejavnik pri študijski uspešnosti, ki ga je epidemija covid-19 postavila celo na prvo mesto, pa je duševno stanje in zdravje študentov.

Duševno zdravje študentov je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v času epidemije katastrofalno; kar do 25 odstotkov mladih v starostni skupini med 18. in 29. letom kaže tveganje za pojav depresivne motnje. S tem so mladi psihološko najbolj ogrožena starostna skupina prebivalcev Slovenije.

Opozorila na problematiko duševnega zdravja študentov v času omejevalnih ukrepov ter izvajanja študija na daljavo študenti podajajo iz Študentske organizacije Slovenije že celotni čas trajanja pandemije. 

Bistvena razloga za alarmantno duševno zdravje študentov sta predvsem dva: slabši materialni položaj in pomanjkanje socialnih stikov. 

Študentje pozivajo ministrstvo, da odobrijo dodatno študijsko leto 

»Glede na vse navedeno bi od pristojnega ministrstva, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pričakovali vsaj zagotovitev dodatnega študijskega leta za študente, ki so bili v tekočem študijskem letu izjemno prizadeti zaradi izvajanja študija na daljavo. V preteklem študijskem letu je bila ta pravica zagotovljena, ob tem da se je študijski proces nemoteno izvajal večji del študijskega leta,« razlagajo na Študentski organizaciji Slovenije.

Na Študentski organizaciji Slovenije še poudarjajo, da so bili zaradi oteženega študijskega procesa in pomanjkanja socialnih stikov prizadeti prav vsi študenti, ne le tisti, ki jih je bolezen covid-19 neposredno prizadela: »Zato pristojno ministrstvo in Vlado Republike Slovenije pozivamo, da v prihajajočem protikoronskem zakonu zagotovi dodatno študijsko leto vsem študentom, brez dodatnih pogojev.«

Andrej Pirjevec, predsednik Študentske organizacije Slovenije, ob tem dodaja: »Posledice slabše kakovosti izobraževanja, poslabšanja socialnega položaja in povečanja duševnih stisk študentov bodo študente spremljale še nekaj let po koncu epidemije covid-19. To študijsko leto je bilo izgubljeno z vidika visokošolskega izobraževanja; znanje, ki so ga študenti pridobivali v tem letu ni primerljivo s tistim, ki so ga pridobivale pretekle generacije. Zaradi oteženih socialnih okoliščin in poslabšanja duševnega zdravja študentov pa so študenti tudi težje opravljali študijske obveznosti. Zato pričakujemo, da bo ministrstvo za izobraževanje za prihodnje študijsko leto omogočilo dodatno študijsko leto za tiste, ki letos študijskih obveznosti ne bodo uspeli dokončati.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice