Slika je simbolična.
Sklican je bil sestanek predstavnikov šolstva in ministrstva glede epidemiološke situacije in predvidenih ukrepov. V sindikatu pravijo, da sta ignoranca in počasnost ministrstva nesprejemljiva.

Pred današnjim sestankom ministrstva za zdravje s predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter sindikatov so se odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, kjer pravijo, da od oblasti pričakujejo, da jih bodo naposled aktivno vključili v pogovore in dogovore o oblikovanju strategije za obvladovanje epidemije v vzgoji in izobraževanju.

Skrajni čas je, da oblast v oblikovanje strategije vključi tudi praktike

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pred sestankom, ki ga je ministrstvo za zdravje v dogovoru z ministrstvom za izobraževanje za danes sklicalo s predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter sindikatov posreduje svoja stališča o temah in vprašanjih, ki so predvidena na dnevnem redu omenjenega srečanja.

Sindikat od oblasti pričakuje, da ga bo aktivno vključila v pogovore in dogovore o oblikovanju strategije za obvladovanje epidemije v vzgoji in izobraževanju. Pravijo, da do zdaj niso mogli aktivno sodelovati pri sprejemanju teh odločitev, saj na usklajevalne sestanke niso bili povabljeni, četudi predstavljajo najbolj neposreden stik z zaposlenimi v vrtcih in šolah. 

»Po letu in pol izkušenj, ki smo jih v vzgoji in izobraževanju pridobili v okoliščinah epidemije, je skrajni čas, da oblast v oblikovanje strategije vključi tudi praktike, ki o tem, kako poteka vzgojno delo v vrtcih, izobraževalni proces v osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom in srednjih šolah ter študijski proces na fakultetah, in kako ga je mogoče prilagoditi, vedo mnogo več kot uradniki in zdravstvena stroka,« jasno sporočajo.

Ignoranca in počasnost ministrstva nesprejemljiva

V sindikatu pravijo, da že več kot eno leto vztrajno ponavljajo predloge za namestitev ustreznih prezračevalnih naprav in UV-čistilcev zraka v razredih, igralnicah, predavalnicah in drugih šolskih prostorih. 

Glede na oceno, da precepljenost splošne populacije do začetka šolskega leta ne bo zadostna, je namestitev ustreznih prezračevalnih naprav edini smiselni ukrep, ki bo omogočil, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi ostali odprti tudi ob morebitnem četrtem valu epidemije covida-19.

»Ignoranca in počasnost ministrstva sta nesprejemljiva, posledično bo lahko izgubljeno še eno šolsko leto,« sporočajo iz sindikata.

V zvezi z napovedano morebitno uvedbo obveznega testiranja na 48 ur za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, sindikat pričakuje, da bo o tem opravljena tehtna in pravočasna razprava s tistimi, ki se jih takšen ukrep neposredno tiče – torej tudi s sindikatom Če bo takšen ukrep uveden, sindikat od vlade hkrati pričakuje, da bo za to vzpostavila ustrezne pravne podlage. 

»V funkciji obvladovanja epidemije covid-19 predstavlja testiranje sicer smiseln ukrep, a v sindikatu poudarjamo, da je način, da s tem zaposlene prisiljuje v cepljenje, napačen in ne bo imel pravega učinka. 

V sindikatu od vsega začetka zagovarjamo prostovoljno cepljenje proti covidu-19 in menimo, da bi morala promocija cepljenja temeljiti na ugotovitvah stroke in prepričevanju, nagovarjanju ljudi ter ne na prisili in kaznovanju,« pravijo v sindikatu in dodajajo, da ministrstvo za promocijo cepljenja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah ni storilo nič.

Zmeda zaradi napovedanega plačljivega testiranja

Sindikat prav tako opozarja na zmedo, ki jo je povzročila napoved o vpeljavi plačljivosti testiranja. Sindikat ponavlja, da strošek testa, če je slednji pogoj za opravljanje dela, bremeni delodajalca. Ministrstvo naj z okrožnico vzgojno-izobraževalnim zavodom čim prej odpravi dvome in pojasni, da bo strošek testiranja plačal delodajalec, saj sta zmeda in nezadovoljstvo med zaposlenimi glede tega velika.

Glede testiranja na prisotnost covida-19 se sindikat zavzema za periodična prostovoljna testiranja zaposlenih, saj presoja, da so le ta koristna, ker v zaporednih časovnih intervalih pomembno prispevajo k ugotavljanju in razširjenosti okužb. Hkrati omogočajo med zaposlenimi prepoznati asimptomatsko okužene, kar neposredno prispeva k omejevanju prenašanja okužb. 

Odločitev za cepljenje mora temeljiti na prostovoljni odločitvi

Sindikat je prepričan, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja, a hkrati ugotavlja, da lahko ministrstvo na podlagi zakona o nalezljivih boleznih in uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-Cov-2 izvede obvezno testiranje. 

»Presoja sindikata je, da bosta prostovoljnost in spodbujanje k testiranju bolj učinkovita kot prisila, hkrati pa menimo, da bi nedorečenost in nejasnost pravnih podlag v zakonu in uredbi v primeru obveznega testiranja sprožila številne zaplete in spore med delavci in delodajalci. Ministrstvo naj pripravi način izvajanja testiranja in razpored testiranj za posamezne šole in vrtce ter jim ga posreduje vsaj dva delovna dneva pred tem, preden se bodo znova odprli.

Stališče stroke je, da je cepljenje edino učinkovito sredstvo za dolgoročno obvladovanje epidemije koronavirusa. Sindikat stroki in znanosti zaupa, zato zagovarja koristnost cepljenja proti covid-19, ki mora temeljiti na prostovoljni odločitvi posameznika.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice