Če bi bil v Mariboru okužen enak odstotek prebivalstva kot v Črni na Koroškem, bi v štajerski prestolnici beležili skoraj 1200 okužb, v Ljubljani več kot 3000, na Ptuju ali v Murski Soboti pa okoli 200. Zdravniki Mežiške doline so na robu s svojimi močmi.

Število okužb je v Centru za usposabljanje v Črni na Koroškem je resda najvišje v regiji tik ob avstrijski meji, a zdravnica Zdenka Koželj Rekanović iz Zdravstvenega doma Ravne nas pri oceni, kje je največje žarišče, hitro dopolni.

»Mislim, da je cela Mežiška dolina eno veliko žarišče,« pravi družinska zdravnica in dodaja: »Ponedeljkovi rezultati so pokazali, da je skoraj 50 odstotkov ljudi, ki so bili na testu, bilo pozitivnih.« 

Ne le Črna, tudi Prevalje, Mežica in Ravne

Največ novih okužb na Koroškem, pet, je bilo v začetku tedna potrjenih v občini Prevalje. Tudi tamkajšnji občani so namreč zaposleni v centru za usposabljanje v Črni.

»Nismo izolirani, dolina živi in kot taka bo tudi živela naprej. Ampak prenaša se po celi dolini,« pravi prevaljski župan Matija Tasič.

Dolžnost vseh, da en drugega opozarjamo

Po vseh zdravstvenih ambulantah Mežiške doline je na delu le šest zdravnikov. Zaradi stika z okuženim je ena zdravnica že morala v karanteno, zato zdravstveno osebje Korošce opozarja na ukrepe in priporočila, da ne bi prišlo do popolnega kolapsa zdravstva v dolini.

»Zdaj sem začela opozarjati ljudi tudi po cesti, povsod jih opozarjam in mi ne zamerijo, včasih me kakšen grdo pogleda, ampak mislim, da je to dolžnost čisto vseh ljudi, ki se zavedamo nevarnosti virusa, da en drugega opozarjamo,« pravi Koželj Rekanovićeva.

Po delovnem času popolnoma drugačno življenje in druženja vseh vrst

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec beležijo štiri okužbe med zaposlenimi, še osem sodelavcev pa je v karanteni. Vodja regijske koordinacijske skupine primarij Davorin Benko opaža, da se Korošci na delovnem mestu držijo vseh ukrepov, povsem druga zgodba pa je prosti čas

»Zelo težko razumem, kako ljudje po svojem rednem delovnem času živijo popolnoma drugačno življenje, v katerem se dogajajo različna osebna druženja v različnih oblikah,« pravi zdravnik Benko iz slovenjegraške bolnišnice.

»Mislim, da Slovenija bo Mežiško dolino že nekako preživela, če bo pa tak porast po celi Sloveniji, bo pa res hudo,« dodaja Koželj Rekanovićeva.

Vse stanovalce centra za usposabljanje in domov za starejše, kjer so v zadnjih dneh zaznali okužbe, bodo ta teden ponovno testirali.

Rdeče številke ...

Na Koroškem so v torek potrdili dvanajst novih okužb, od tega največ, pet, v Črni na Koroškem. Tam je trenutno tudi največ aktivnih okužb v regiji, skupno 40, hkrati je v Črni na Koroškem tudi delež aktivno okuženih prebivalcev najvišji v Sloveniji in znaša 1,291 odstotka vseh prebivalcev občine, poroča STA.

Eno največjih trenutnih žarišč okužb v državi je Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna, v katerem so do torka okužbo potrdili skupno pri 45 uporabnikih in petnajst zaposlenih. Rdečo cono so uredili v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Peca nad Mežico, kjer je bilo v torek nastanjenih 41 uporabnikov, štirje so bili na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. 

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna, kjer trenutno biva okoli 120 uporabnikov, so danes ponovno začeli odvzem večjega števila kontrolnih brisov, poroča STA.

Na Koroškem je bilo v torek skupno 134 aktivno okuženih, pri čemer Črni na Koroškem sledijo Slovenj Gradec s 24 aktivnimi okužbami, 20 aktivnih okužb imajo na Ravnah na Koroškem, po 13 pa v Mežici in na Prevaljah. Edina občina v regiji, ki trenutno nima aktivno okuženih občanov, je občina Mislinja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice