Letošnje leto je očitno leto vremenskih ekstremov, letošnji januar je bil namreč najhladnejši v zadnjih tridesetih letih,  toplejša od dolgoletnega povprečja pa sta bila tudi letošnji marec in nekoliko tudi april.

So bile pa tudi povprečne temperature v maju nad dolgoletnim povprečjem. Medtem je bila količina padavin v maju večinoma pod povprečjem. Vroče vreme se nadaljuje tudi v prvih dneh meteorološkega poletja, ki se začenja danes.

Količina padavin podpovprečna

Kot je STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Andrej Velkavrh, je bila v Ljubljani maja povprečna temperatura za eno stopinjo višja od dolgoletnega povprečja, medtem ko je bila količina padavin nekoliko podpovprečna.

Tudi drugod po Sloveniji so glede na dostopne podatke večinoma padavine bile pod povprečjem, količino nekoliko nad povprečjem so namerili v Murski Soboti. Glede na nevihtni značaj vremena v tem času so bile sicer padavine po Sloveniji krajevno neenakomerno razporejene.

Glede temperatur po drugih krajih Slovenije pa je bilo po besedah Velkavrha v maju večinoma od pol stopinje pa tudi za dobro stopinjo nad povprečjem, kar ni tako malo.

Vroč tudi začetek meteorološkega poletja

Do nedelje bo vroče s temperaturami do 30 stopinj Celzija, nato pa se v začetku prihodnjega tedna obeta nekaj ohladitve s padavinami, od sredine prihodnjega tedna naprej pa za zdaj kaže na postopno otoplitev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice