Minister Janez Poklukar je na dopisni seji predstavil sprejeto uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z koronavirusom.

Uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 23. avgusta 2021.

Uvodoma je poudaril, da je cepivo edina zaščita, ki nas lahko obvaruje proti virusu. 

»Ko ni bilo cepiva, ali ga ni bilo zadosti, so bili presejalni programi pomemben ukrep za zamejevanje širjenja virusa, danes pa je cepiva dovolj,« je še pojasnil minister Janez Poklukar.

Hitri testi bodo plačljivi za vse, razen dveh izjem

Izjemi, opravičeni plačila HAGT testa:

  • osebe, ki lahko povzročijo širjenje covid-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, to so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke,
  • osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Cena HAGT testa naj ne bi presegala 12 evrov

Po besedah ministra, bo opredeljena najvišja cena povračila HAGT testa.

»Kadar izvajalec programov opravlja teste HAGT za samoplačnike, cena storitve ne sme presegati 12 evrov,« je pojasnil. 

Šolarji se bodo septembra spet obvezno testirali

V šolah se bo še naprej izvajalo samotestiranje s hitrim antigenskim testom, tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja bo pred začetkom šole določen skupaj z ministrstvom za izobraževanje.

Slika je simbolična.

Milan Krek o novem valu

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je opozoril, da prihaja nov val, zato poziva k cepljenju in izvajanju zaščitnih ukrepov. 

»V Sloveniji se je tretji val končal v začetku julija 2021, sedaj pa se razvija nov val. Število na novo okuženih se je povečalo. Tudi v našem okolju je vse bolj prisotna delta različica. Trenutno sta najbolj obremenjeni Jugovzhodna Slovenija in Posavska regija,« je še povedal na seji. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice