Predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta.

Kot je povedal premier Janez Janša, je slovenska vlada strategijo cepljenja sprejela v začetku decembra. »Strategija, ki je bila sprejeta, se izvaja in načrt cepljenja temelji na tej strategiji,« je dejal.

Pojasnil je, da so načrt cepljenja naredili na osnovi tistih cepiv, ki jih bo Slovenija zagotovo prejela.

»Zagotovljena količina cepiva Pfizer je še enkrat večja od prve. Slovenija je konkurirala za milijon odmerkov, dobila jih je nekaj manj, 900 tisoč in še nekaj. V petek smo skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili smo jih nekaj manj kot 900 tisoč. To je skupna količina cepiva, ki se že uporablja in večina načrta cepljenja temelji na dobavah tega cepiva,« je dejal Janša.

V zadnjih dneh so naročili še 100 tisoč odmerkov cepiva Moderna, vendar za to cepivo ni garancije dobave. Za Slovenijo so naročena še tri cepiva, a še nimajo odobritve.

»Največ je obetalo cepivo podjetja AstraZeneca, ki ima tudi največje proizvodne kapacitete v Evropski uniji. Pri testiranju tega cepiva je prišlo do zapletov, zato se je postopek odobritve zavlekel,« pojasnjuje Janša.

Trenutno so načrt naredili glede na tista cepiva, ki jih zagotovo dobimo. Takoj ko bodo dobili natančnejše podatke o dobavi tretjega cepiva, bodo načrt cepljenja posodobili.

Zakaj je Slovenija naročila več cepiva, kot bi ga potrebovali?

Premier je pojasnil, zakaj je Slovenija naročila tako velike količine cepiva: »Dobro je imeti rezerve, drugi faktor pa je, da ne vemo, kako dolgo bo cepljenje učinkovito. Jeseni oziroma konec leta bo verjetno treba tiste, ki se cepijo zdaj, cepiti še enkrat.«

Tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je povedal, da smo prva generacija v zgodovini, ki je lahko tako hitro dobila odgovor na epidemijo. A ob tem poudarja, da so cepiva, ki jih danes proizvajajo, varna, saj morajo biti v skladu z zelo strogimi predpisi in protokoli. »Ob tem ko se cepimo, še vedno veljajo ukrepi in jih je treba spoštovati,« je dodal. 

Krek je pojasnil, da želijo s cepljenjem v prvi fazi zmanjšati število oseb s težkim potekom bolezni. Zato imajo prednost starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, kot je diabetes. Pri razdeljevanju bodo upoštevali tudi epidemiološko sliko v regijah. Oseb, ki so že prebolele covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili, saj cepiva še ni dovolj.

Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti sicer že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje v zdravstvenih domovih.

Nato sledijo starejši od 75 let in za njimi kronični bolniki in mlajši od 60 let. Potem pridejo na vrsto vse druge nujne službe, ki so pomembne za delovanje družbe. Na koncu so vsi ostali.

Janša je dodal, da tisti, ki ne sodijo v katero od rizičnih skupin, naj vabila na cepljenje še ne pričakujejo do pomladi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice