V času epidemije je Zdravstveni inšpektorat, ki je po zakonu o nalezljivih bolezni pristojen organ, opravil več kot 6000 inšpekcijskih pregledov in od policije prejel več kot 8000 predlogov za uvedbo prekršovnih postopkov.

Obenem so zaradi zaradi kršitev prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev izrekli 50 glob, za kršitve prepovedi gibanja pa več kot 1200 glob. Skupni znesek glob za vse odkrite nepravilnosti in prekrške znaša več kot 150.000 evrov.

Vlada RS je v času epidemije sprejela številne omejevalne ukrepe, tako je 16. marca sprejela odlok o prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki je v praksi predstavljal zaprtje vseh trgovin (razen živilskih), gostiln, nastanitev, frizerskih in kozmetičnih lokalov ter drugih storitvenih dejavnosti. Ravno tako je vlada omejila zbiranje ljudje na javnih krajih in omejila njihovo gibanje, v veljavi je bila celo prepoved gibanja izven občine prebivališča.

Vse navedene omejitve in prepovedi so sicer že skoraj v celoti odpravljene, vlada pa je 15.5 preklicala epidemijo, kar bo začelo veljati šele konec meseca maja. 

Največ kršite v gostinstvu in trgovinah

Nadzor nad spoštovanjem navedenih ukrepov je bil oziroma še je v rokah zdravstvenega inšpektorata. Glede nespoštovanja odloka o prepovedi gibanja in zbiranja pa sodelujejo s policijo, ki tovrstne kršitve ugotavlja prioritetno in inšpektoratu predlaga uvedbo prekrškovnega postopka.

Inšpektorat je za kršenje odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom izrekel več kot 50 glob v skupnem znesku več kot 40.000 evrov. Največ kršitev je bilo v gostinstvu in v različnih trgovinah, so na inšpektoratu pojasnili za STA. Za kršenje odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih krajih pa so izrekli več kot 1200 glob v skupnem znesku več kot 110.000 evrov.

Za kršitve odlokov je lahko inšpektor izrekel globe, ki so predpisane v Zakonu o nalezljivih boleznih, in sicer:
- od 4.000 do 100.000 EUR za pravno osebo,
- od 2.000 do 50.000 EUR za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost,
- od 400 do 4.000 EUR za posameznika, odgovorno osebo pravne osebe in odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost

Na Zdravstvenem inšpektoratu RS je zaposlenih 86 inšpektorjev, od tega v območni enoti Maribor in Murska Sobota 17, so za Mariborinfo sporočili iz inšpektorata. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice