*Fotografija je simbolična
Po več kot štirih mesecih in po zimskih počitnicah se bodo znova napolnile šolske klopi na vzhodu države.

Vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja, z vzhoda države, se jutri znova vračajo v šole. Medtem so se za šolarje na zahodu države začele enotedenske zimske počitnice.

Kako bo potekal pouk?

Tudi za vse šolarje z vzhoda države, ki se po več kot štirih mesecih šolanja na daljavo, znova vračajo k pouku v šoli, bodo veljajo enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, ki se že izobražujejo v šoli. 

Vlada je namreč glede na izboljšanje epidemiološke slike v državi sklenila, da se lahko učencem prvega triletja v osnovnih šolah pridružijo še učenci preostalih razredov.

V srednje šole pa se lahko vrnejo dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolske prostore in delavnice odpirajo tudi za izvedbo praktičnega pouka srednješolcev, poroča STA.

Pouk bo potekal v matičnih učilnicah, v katerih bodo tudi malicali. Kosila morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja. v razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj pa ves čas.

V matičnem razredu bo še naprej potekalo podaljšano bivanje v osnovnih šolah, ki bo organizirano za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov.

Še vedno velja, da morajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred vrnitvijo na delovno mesto opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom in ga ponavljati vsakih sedem dni. Ponekod so zaposlene testirali že v soboto, ponekod jih bodo danes in v ponedeljek, še piše STA.

Zahod države na počitnice

Za en teden pa bodo v ponedeljek na šolo pozabili učenci in dijaki osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela.

Nekateri se bodo ob ugodnem vremenu odpravili tudi na smučišča, kjer so nekoliko razrahljana tudi koronska pravila. Kot pogoj za uporabo žičniških naprav tako po novem velja negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni.

Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se za namen uporabe žičnic pol leta ne bo treba testirati, upravičeni bodo do zdravniškega potrdila, piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice