Mnogim živalskim vrstam mraz predstavlja velik napor in oviro. Zato je treba za nje dobro poskrbeti. Predstavljamo nasvete, kako pravilno poskrbeti za domače živali v času mraza.

Že danes so temperature v naših krajih dosegle -10 stopinj Celzija, v prihodnjih dneh prihajajočega tedna pa naj bi se spustile še vsaj 5 stopinj nižje. Tudi čez dan vse do petka ne bo topleje od -5 stopinj Celzija, zato bo ta teden zelo naporen in obremenjujoč za številne živali.

Več hrane, predvsem pa dovolj vode

Čeprav številne živali, ki živijo na prostem, veliko lažje prenašajo mraz, kot pa vročino, so temperature -10 stopinj za živali zelo ekstremne. Živali zato za vzdrževanje primerne telesne temperature potrebujejo dodatno energijo.

»Predvsem morajo imeti dovolj vode. Večkrat dnevno jo je treba menjati, saj ta pri zelo nizkih temperaturah hitro zmrzne. Živali pozimi potrebujejo več hrane, kot običajno, saj porabijo več energije,« nam je razložila Ksenija Vesenjak Kutlačič iz Zavoda Koki.

Zavetje in suho ležišče

V času, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem je priporočljivo, da imajo živali zagotovljen počitek v kolikor se da zaprtem prostoru s suhim ležiščem. Pasje ute tako ne smejo biti izpostavljene prepihom in vetrovom, morajo pa biti tudi primerno izolirane. Najbolj primeren pripomoček za ogrevanje in udobnost psov je, če se jim za ležišče v uto namesti večja količina slame. Pasji mladiči, kratkodlaki psi in hrti v ekstremnem mrazu zelo trpijo, njihova zunanja namestitev pa je v tem času povsem neprimerna.

Tudi zunanje mačke v času izrazitega mraza porabijo ogromno energije za vzdrževanje primerne telesne temperature. Zato jim je treba omogočiti energetsko bolj bogato hrano in kolikor se da toplo zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem. Bolje je, če je ležišče iz naravnih materialov, saj so ti bolj prilagodljivi na vremenske razmere, kot umetni.

Pašne živali umakniti v hleve

Čeprav so praviloma pašne živali vajene življenja na prostem, so temperature pod -10 stopinj Celzija ekstremne tudi za njih. V tem času jim je treba zagotoviti dovolj krme, suh prostor za počitek in pitno vodo. Ta hitro zmrzne in jo je v času mraza težko stalno zagotavljati, zato je priporočljivo, da se jih umakne v hleve.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice