Po današnjem srečanju je Borut Pahor državnemu zboru za novega predsednika vlade predlagal Janeza Janšo.

Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru predlagal prvaka SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade, je Pahor sporočil po današnjem srečanju z Janšo. Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč v torek pozno zvečer podpisale koalicijsko pogodbo, s čimer se, kot kaže, Janši obeta dovolj glasov za izvolitev, poroča STA.

Državni zbor po prejemu formalnega predloga o mandatarstvu glasuje o predlaganem kandidatu ne prej kot po 48 urah od prejema predloga in najkasneje v sedmih dneh. Predlagani kandidat, v tem primeru Janša, predstavi na seji državnega zbora programske zasnove vlade. Kot določa ustava, predsednika vlade voli državni zbor z večino glasov vseh poslancev, glasovanje pa je tajno.

Koalicija ima 48 poslancev, za izvolitev potrebuje Janša 46 glasov

Koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS ima 48 poslancev, za izvolitev premierja potrebuje 46 glasov.

Ko je predsednik vlade izvoljen, mora najkasneje v 15 dneh po izvolitvi državnemu zboru predlagati imenovanje ministrov. Predlog kandidatur pošlje predsedniku državnega zbora v pisni obliki, v kateri imenuje kandidate za ministre, vsaka kandidatura pa bora biti tudi obrazložena. 

Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Poslanci nato glasujejo o celi ministrski listi, kjer je za izvolitev ministrov je potrebna navadna večina.

Po zakonu o vladi se šteje, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice