Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjujejo, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba letošnje mature ni problematična in lahko poteka nemoteno po načrtih.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je znova poudarila polno podporo Državnemu izpitnemu centru ter državnima komisijama za poklicno in splošno maturo pri izvedbi letošnje mature. Ta bo kljub epidemiji novega koronavirusa potekala tako, kot je bilo načrtovano, kjer Kusteceva poudarja, da ne vidi razloga, da mature letos ne bi bilo.

Po besedah predsednice državne komisije za splošno maturo Marine Tavčar Kranjc so posebej zadovoljni, ker so danes prejeli informacije zdravstvenih strokovnjakov, ki jim dajejo veliko upanja, da bo mogoče vrnitev dijakov v šolo organizirati relativno zgodaj, opraviti še en del priprav in izpeljati maturo v skladu z načrti.

Spomnila je, da se komisija letos prvič v vsej zgodovini spopada z izjemnimi okoliščinami, ki si jih verjetno nihče ni mogel predstavljati. Razmere po njenih trditvah spremljajo ves čas, se odzivajo na pobude, vprašanja in težave, ki jih prednje postavlja tako potek same epidemije kot šole, dijaki, ravnatelji, starši in drugi udeleženi v tem procesu.

Po njenih besedah so zelo zgodaj premislili glede internih delov mature, ki se nanašajo na veliko število predmetov, in bi morali biti zaključeni 15. aprila. Takoj so se odzvali z možnostmi podaljšanja rokov za izvedbo internih delov ter tudi z vsebinskimi prilagoditvami, ki so jih ocenili za potrebne in primerne razmeram, poroča STA.

Nekaj več prilagoditev le pri četrtem predmetu

Veliko so pri organizaciji gledali na časovne okvirje. »Lahko verjamete, da ni tako zelo preprosto za mesec dni zamakniti esejskega pisanja pri materinščini, ker to ne pomeni le vpliva na proces, ki je vezan na dijaško delo in učenje, ampak tudi zagotovitev vsega, kar je povezano z ocenjevanjem in poznejšim potekom mature,« je pojasnila Marina Tavčar Kranjc.

Zatrdila je, da so sprejeli tisto odločitev, za katero so menili, da ustvari najmanj škode. V resnici nobena od teh odločitev ni samo dobra, je dodala. Po navedbah Tavčar Kranjčeve so se odločili, da pisanje izpitov v okviru splošne mature pri materinščinah umestijo tako, da predvidevajo pisanje obeh izpitnih pol v istem dnevu.

Zavedajo se, da je to mogoče oteževalna okoliščina, a so na osnovi informacij in izkušenj ocenili, da ni take vrste, da bi kakor koli opazno škodovala dijakom.

Spomnila je, da vsako leto celotna generacija dijakov piše mature pri materinščini v jesenskih rokih na enak način in podatki kažejo, da razlike, ki bi kazale na slabše rezultate zaradi drugačne organizacije, niso evidentne.

Časovnica je prilagojena tako, da še vedno omogoča zaključiti spomladanski rok mature v pričakovanem roku in tudi razglasitev rezultatov. To bi obenem pomenilo tudi nemoten proces in možnost za vpis na terciarno raven, torej univerze in visokošolske zavode, je dejala Tavčar Kranjčeva. Dodala je, da to obenem pomeni tudi možnost, da dijaki presodijo, ali bodo v jesenskih rokih želeli ocene višati.

Nekaj več prilagoditev bo le pri četrtek predmetu, ki se v okviru šol izvajajo na primer v obliki izdelkov. O podrobnosti pa bodo na posameznih šolah odločali še v tem tednu.

Kdaj se bodo dijaki lahko vrnili v šolske klopi?

Po napovedih šolske ministrice Simone Kustec bodo v tednu po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole še pred začetkom mature.

Kusteceva pojasnjuje, da na ministrstvu ves čas budno spremljajo stanje epidemije in njen vpliv na možnost ponovnega odprtja vzgojno-izobraževalnih ustanov ter da razpravljajo o različnih možnih varnostnih omejitvah po odprtju. Ob tem pa se zavedajo tudi možnosti, da bo treba izobraževanje v prilagojeni obliki izvajati tudi v prihodnjem šolskem letu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice