Pri delu v času epidemije je bil na začetku tudi pri študentih prisoten strah opravljati dela, pri katerih so bili v neposrednem stiku z ljudmi. Zaradi izpostavljenosti nekaterim študentom starši niso dovolili, da bi delali, opaža e-Študentski servis.

Zaradi zapiranja velikega dela gospodarstva je ponudba del padla praktično čez noč. V dobrem tednu je ponudba del, ki jih je ponujal e-Študentski servis, padla iz 2500 na 400.

Večina študentov je zadržala delo v podjetjih, v katerih so delo opravljali že prej. Določena podjetja, v katerih je bilo to možno, so tudi študentom organizirala delo od doma. V študentskem servisu so iskali študente in študentke, ki so pomagali pri varstvu otrok, dostavi živil ranljivejšim skupinam, večje povpraševanje dela so opazili pri trgovcih.

Kasneje se je pojavila tudi potreba po pomoči v kmetijstvu zaradi izpada tujih delavcev, ki so v preteklosti opravljali tovrstna dela, še opažajo v e-Študentskem servisu. V tem času je poskočila tudi ponudba del v trgovinah in ponudba del, povezanih s programiranjem, digitalizacijo in dostavo.

Ponudba del se je z rahljanjem vladnih ukrepov začela zviševati, zato je iz tedna v teden večja. Trenutno je na voljo okoli 850 del.

Dela, ki jih delodajalci nudijo, so povezana z odpravo ukrepov, zato je trenutno več ponudbe za delo v gostinstvu, še vedno v trgovinah, za razvoz hrane, pa tudi ostalih del, kot na primer delo v klicnih centrih, administraciji, del za računalnikom.

Največ študentov trenutno opravlja fizična dela, dela v prodaji in administrativna dela, so sporočili z e-Študentskega servisa.

Študentske urne postavke so se dvignile

Urne postavke so se dvignile za okoli deset odstotkov, povprečna urna postavka je trenutno nekaj nad šest evrov bruto.

Najbolje plačana dela so tista, pri katerih se zahtevajo predhodne izkušnje in znanja, pridobljena s šolanjem oziroma opravljanjem takšnega dela v preteklosti. Z boljšimi urnimi postavkami so mišljeni zneski nad šest in pol evrov bruto pa vse do 13 evrov bruto na uro.

Po minimalni urni postavki, ki je 5,4 evra bruto, so plačana enostavna dela, ki se jih je možno hitro priučiti, še ugotavljajo na e-Študentskem servisu.

Kakšne so razlike v primerjavi z enakim obdobjem lani?

Lansko leto so v tem obdobju na e-Študentskem servisu imeli objavljenih okoli 3500 del.

Kljub temu da ponudba trenutno narašča, je težko oziroma praktično nemogoče pričakovati, da bo ponudba takšna, kot je bila lansko leto, pravijo. Manj bo možno izbirati, še vedno pa se bo dalo najti delo, s katerim si mladi zaslužijo lastni dohodek in pridobijo delovne izkušnje.

Mladim na e-Študentskem servisu svetujejo, da se glede možnosti opravljanja dela pozanimajo tudi pri svojih starših, prijateljih in znancih, saj vsa dela niso vedno objavljena.

Kakšna dela so med mladimi najbolj priljubljena?

Na e-Študentskem servisu še ugotavljajo, da je študentom zelo pomembno, da jim delo ustreza, zato so najbolj pomembni bližina delovnega mesta, plačilo in vrsta dela.

Delo v poletnih mesecih opravlja 70 odstotkov vseh, ki delajo prek študentskega servisa.

Kdaj pa mladi sploh lahko pričnejo s študentskim delom?

Dijaki imajo priložnost pridobiti prve delovne izkušnje po dopolnjenem petnajstem letu. Po statistikah e-Študentskega servisa jih večina dela pri devetnajstih letih, v povprečju pa zaslužijo 180 evrov na mesec.

Na kaj mladi ne smejo pozabiti in kaj se je pametno dogovoriti pred začetkom dela?

Pred začetkom dela je treba dvigniti napotnico, saj gre v nasprotnem primeru za delo na črno. Napotnico lahko šudenti in dijaki enostavno naročijo kar prek spleta.

Na e-Študentskem servisu svetujejo, da se pred začetkom dela s podjetjem natančno dogovorijo tudi o pogojih dela:

 • o plačilu (plačilo za delo, uvajanje, obračunavanje stimulativnega dela, inventurni manko ...),
 • trajanju dela,
 • zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju,
 • roku, v katerem lahko pričakujejo plačilo.

Jasen in natančen dogovor pred začetkom dela je nujno potreben, da med samim delom ali po njegovem zaključku ne pride do nesoglasij in nesporazumov.

Kakšne so obveznosti delodajalca do dijakov in študentov?

Podjetja so tista, ki mladim dajejo možnost nabiranja izkušenj, zato jim svetujejo, da:

 • sporočijo kandidatom, če so jih izbrali za delo ali ne,
 • se pred pričetkom dela s kandidati dogovorijo o vseh podrobnostih (plačilu, trajanju dela, dodatnih zahtevah, roku, v katerem lahko pričakujejo plačilo),
 • pravočasno sporočijo, če dijakov oziroma študentov za pomoč več ne potrebujejo,
 • pravočasno oddajo seznam delovnih ur in za opravljeno delo plačajo dogovorjeni znesek.

Kakšne pa so obveznosti mladih do delodajalcev?

Da dijaki in študenti nabirajo delovne izkušnje je zelo dobro, saj so s tem bolj samostojni in hitreje in bolje pripravljeni za vstop na trg delovne sile.

Pri opravljanju dela pa jim svetujejo, da:

 • k delu pristopijo vestno in odgovorno,
 • pokažejo zainteresiranost,
 • pridejo na delo pravočasno, saj delodajalec računa na njihovo pomoč in
 • v primeru, da na delo ne morejo priti, o tem pravočasno obvestijo delodajalca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice