Po tem, ko so včeraj zaradi neugodnih vremenskih razmer izstrelitev rakete s slovenskim satelitom preložili, je ta vendarle poletela v vesolje.

Po več preložitvah je raketa Vega vendarle poletela v vesolje. Ob 3.51 po srednjeevropskem času so v Francoski Gvajani izstrelili raketo Vega16, katere del sta tudi prva slovenska satelita Nemo HD in 'mariborski' TRISAT. 

Raketa že v vesolju

Približno 40 minut po vzletu od nosilne strukture odcepil mikrosatelit Nemo HD in bo krožil okoli zemlje, na približno 515 kilometrih. Kot poroča STA, je prvi stik z zemeljsko postajo v Ljubljani predviden ob 10.43.

Satelit TRISAT, ki je plod dela mariborskih raziskovalcev, se je odcepil na višini 530 kilometrov. S satelitom naj bi prvi stik prek postaje v Mariboru vzpostavili okoli 10.50.

Gre za satelit, ki je v celoti nastal z znanjem mariborskih strokovnjakov, razvili so ga namreč člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in podjetje SkyLabs.

Rekordno! Največ satelitov na evropski raketi

To je tudi zgodovinski dogodek za evropsko znanost, saj na evropski raketi ni bilo še nikoli toliko satelitov. Kar 53 satelitov je na raketi, ki bi morala iz vesoljskega centra CSG v Kourouju po prvotnih načrtih izstreliti že septembra lani, a so jo preložili zaradi spodletele izstrelitve rakete Vega. 

Nato so izstrelitev načrtovali marca letos, vendar jo je preprečila pandemija covida-19. V drugi polovici junija pa so morali izstrelitev večkrat preložiti zaradi močnih višinskih vetrov, poroča STA. 

Načrte skoraj preprečil tajfun

V načrtu je bila izstrelitev rakete v sredo zjutraj po srednjeevropskem času, a jim jo je zagodel tajfun, zaradi česa so izstrelitev preložili. A ker so se vremenske razmere nato umirile, so izstrelitev kljub temu lahko izvedli. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice