V letošnji jubilejni dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov 2018 se je priključilo 15 slovenskih mest, ki so prispevali k rekordnemu znesku zbranih sredstev.

V letošnji ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov je bilo do sedaj zbranih že 44.694,00 evrov. To so v večini sredstva, ki so jih obiskovalci pokopališč v preteklih dnevih osebno darovali na stojnicah, znesek pa se še povečuje. 

Na račun Fundacije Svečka se še vedno stekajo donacije posameznikov in organizacij, ki darujejo tudi prek možnosti spletnih donacij na spletni strani www.manjsveck-manjgrobov.si ter s SMS sporočilom SVECKA ali SVECKA5, poslanim na telefonsko številko 1919.

V Fundaciji Svečka se zahvaljujejo vsem koordinatorjem akcije Manj svečk za manj grobov, vsaki izmed 120 organizacij in več kot 400 prostovoljcem, ki so kljub slabemu vremenu vztrajali na več kot 50-ih stojnicah po Sloveniji. 

Kot so zapisali, so hvaležni vsem darovalcem, ki so sodelovali v akciji ter s tem pomagali mnogim zdravstvenim organizacijam in posameznikom z zdravstvenimi težavami.

»Spremembe so del našega vsakdana in normalno je, da se jih na svoj način bojimo. Nikoli nisem razumela pretiravanja in parade ob dnevu spomina na pokojne. Zame vrsta ikebane, količina sveč in velikost spomenika ni merilo ljubezni do pokojnika. Pred leti sem bila v tujini del drugačne tradicije pogreba – drugačne, vendar tako čutne, spoštljive in dostojanstvene. Podpora družine in razmišljanje, kako ohraniti tradicijo in ob enem spremeniti miselnost, je bila takrat osnova za ekološko humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. Vesela sem, da so po desetih letih mnogi spoznali in razumejo smisel naše akcije, nas podpirajo in da smo ob enem vzpodbudili podobne projekte po vsej Sloveniji. Na ta način ohranjamo spoštljiv odnos do smrti in do življenja, hkrati pa z njo rešujemo vse večji problem onesnaževanja našega okolja,« je povedala Damijana Jelševar, idejni vodja akcije.

Odličen odziv kljub slabemu vremenu

Akcija je letos potekala v Murski Soboti, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Celju, Mariboru, Litiji, Šmartnem pri Litiji, Grosuplju, Domžalah, Logatcu, Šmartnem ob Paki, Savi, Novem mestu in Velenju.
 
Slabo vreme ni pokvarilo dobrega vzdušja med prostovoljci, ki so bili navdušeni nad potekom akcije in nad odzivom obiskovalcev pokopališč. Z vseh koncev Slovenije so ob zaključku včerajšnjega dne sporočali odličen odziv vseh tistih, ki so tudi tokrat množično podprli skupna dobrodelna prizadevanja 120-ih slovenskih organizacij, in za svojo vzeli idejo akcije: darovati v dobrodelne namene in hkrati narediti nekaj pozitivnega za okolje. 

Sredstva bodo namenjena pokritju stroškov zdravljenja težkih bolezni, nakupu invalidskih vozičkov z gosenicami, ventilatorjev, defibrilatorjev, antidekubitusnih blazin za upokojence, nevrofizioterapevtskim obravnavam otrok in podobno.

Do konca naslednjega tedna je še vedno mogoče prižgati tako imenovano SMS svečko – takšno virtualno svečko prižgemo, če pošljemo SMS s ključno besedo SVECKA (za 1 evro donacije) ali SVECKA5 (za 5 evrov donacije), na: 1919.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice