Določeni zdravniki že nekaj časa opozarjajo na spregledane in neupoštevane pozitivne posledice jemanja vitamina D za preprečevanje okužb z novim koronavirusom in tudi zdravljenja, ko že zbolimo.

Eden izmed teh zdravnikov je tudi asistent Darko Siuka, specialist gastroenterolog iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je kot gost na Prvem programu Radia Slovenija povedal: »Vitamin D je podcenjen in zame kot zdravnika ne bi bilo etično, da bi zdaj med epidemijo, ko že obstajajo dokazi o njegovih pozitivnih učinkih, molčal.«

Španska študija pokazala učinkovitost pri zdravljenju koronavirusa

Po besedah Siuke so se marca sklicevali na študije, ki so bile že desetletja prej opravljene v povezavi z raspiratornimi okužbami in so pri zdravljenju z vitaminom D pokazale, da ta zmanjša pojavnost ali resnost same bolezni.

Od marca so izvedli 47 različnih študij, prva interventna randomizirana raziskava iz Španije pa je neposredni dokaz, da dodajanje vitamina D3 (25-hidroksivitamin D) pri covid bolnikih močno zmanjša potrebo po hospitalizaciji v enoti intenzivne terapije.

V špansko raziskavo je bilo vključenih 76 bolnikov, vsi so bili hospitalizirani v bolnišnici, vsi z rentgenskim posnetkom covid pljučnice in vsi z dokazanim brisom, pozitivnim na SARS-CoV-2 virus. Računalnik je izmed njih naključno izbral 50 bolnikov, ki so ob zdravljenju s terapijo s hidroksiklorokinom in azitromicinom dodatno prejemali tudi vitamin D, 26 bolnikov pa ob enaki terapiji vitamina ni prejemalo.

V prvi skupini je samo eden potreboval zdravljenje v enoti posebne terapije, nihče pa ni umrl, medtem ko je v skupini 26 bolnikov, ki niso dobili D-vitamina, polovica (13) potrebovala zdravljenje v intenzivi, dva bolnika pa sta umrla.

Kot opozarja Siuka, je res, da je šlo za majhen vzorec oseb v študiji, venda je statistična pomembnost teh rezultatov v povezavi s prejšnjimi raziskavami tako visoka, da »mimo nje ne smemo iti«.

Vsebnost vitamina D v 100 g nekaterih živil. Vir: Prehrana.si

Kako pozimi nadomestiti pomanjkanje vitamina D

Vitamin D, znan tudi pod imenom »sončni vitamin«, je edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede samo, z endogeno sintezo, in sicer se tvori v koži, kadar smo izpostavljeni soncu in s tem ultravijoličnim žarkom B. Po poročanju Zdravstenega portala je v času od aprila do septembra dovolj že, če smo ultravijoličnim žarkom B, brez nanosa sončne kreme, izpostavljeni 15 minut, medtem ko bi morali biti v zimskih časih, ko je kot žarkov, pod katerim padajo na Zemljo, povsem drugačen in gre skozi debelejše plasti armosfere, izpostavljeni najmanj dve uri in pol.

Pomanjkanje vitamina D se pozimi kaže v slabši odpornosti in oslabljenem imunskem sistemu, zato je ključnega pomena, da ga pridobimo na drugačen način.

Veliko D vitamina lahko najdemo v določeni hrani: v ribah (losos, sardine, tuna, postrv), jajcih, v surovem maslu, siru, polnomastnem mleku in jogurtu. Priporočeni količini dnevnega vnosa vitamina D zadostimo, če na primer pojemo 31 gramov lososa, so še zapisali na Zdravstvenem portalu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice