Zrak je še posebej onesnažen v času kurilne sezone, najbolj problematični pa so delci, ki jih z vdihavanjem vnašamo v telo.

Najbolj pereč okoljski problem razvitega sveta je onesnažen zrak, ki botruje nastanku številnih bolezni in krajši življenjski dobi. Še posebej onesnažen je v kurilnem obdobju, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so opozorili, da so najbolj problematični delci.

Najbolj problematični so delci

Ti so različnih velikosti - od saj, ki jih lahko vidimo s prostim očesom, do najmanjših nanodelcev. Najbolj škodljivi so ravno slednji, saj prodrejo najgloblje v telo. Z vdihavanjem jih vnesemo v pljuča, ob tem pa povzročajo draženje, poškodbe tkiva in vnetja. Najmanjši delci lahko iz pljuč tudi vstopajo v kri in s krvjo odplavijo v različne organe. 

Najpomembnejši so vplivi na srce in ožilje ter na dihala, saj povzročajo vnetja dihalnih poti in pospešujejo nastanek astme, poroča STA o besedah inštituta. Delci, ki so tudi rakotvorni, pri dolgotrajnem delovanju povzročajo spremembe v krvi in na ožilju, ki imajo lahko za posledico povečano nevarnost za nastanek krvnih strdkov in infarkta.

Najbolj ogroženi so bolniki z obstoječimi srčno-žilnimi in pljučnimi boleznimi, starejši ljudje, majhni otroci, sladkorni bolniki, in pa tudi zdravi, a tudi fizično odrasli, ki so zaradi poklica ali športa intenzivno fizično aktivni na prostem. Še Inštitut zato svetuje, da ob povišanih koncentracijah zmanjšamo tovrstne aktivnosti - še posebej osebe, ki imajo težave z dihali, srcem ali/in ožiljem že od prej. 

Odgovorni smo vsi

Tako lahko za boljši zrak poskrbimo vsi, od države do posameznika, ki lahko z odgovornim dejanjem pripomore k manjšemu onesnaženju - z uporabo javnega prometa, dobro izolacijo stavb, vzdrževanimi in dobro delujočimi pečmi z dobrim izgorevanje in podobno. Izrendo škodljivo je kurjenje onesnaženega, lakiranega in barvnega odpadnega lesa, smeti, tekstila ali plastike, saj s tem povzročamo sproščanje strupenih snovi skozi dimnik, kar pa neposredno vdihavamo vsi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice