Slika je simbolična
Podatki iz domov za starejše za nedeljo kažejo, da je bilo skupaj na novo okuženih 53 stanovalcev. Število trenutno aktivnih okuženih znaša tako že 2531.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je bilo med zaposlenimi včeraj na novo okuženih še 26 oseb, število aktivnih okuženih je trenutno doseglo 948. 

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 165 okuženih stanovalcev in 98 zaposlenih.

Največji porast okužb pri stanovalcih je bilo zaznati v Domu za starejše Kočevje, kjer so imeli 7 novih okužb in Domu za starejše Lendava, kjer so zabeležili 10 novih primerov. Kacin je poudaril še okužbe v posebnem zavodu Dom Lukavci, kjer pa so imeli kar 21 novih okužb. 

Stanje pa se izboljšuje v Grosuplju, Novi Gorici in enoti Domu upokojencev Podbrdo, je povedal Kacin.

Kdo gre lahko za dve uri po nakupih v tujino?

Jelko Kacin je predstavil izjemo pri prehajanju meje. Če živite v obmejni občini in je trgovina z osnovnimi živili bližje v sosednji državi kot v drugi slovenski občini, se lahko za dve uri odpravite čez mejo. Kupujete lahko le živilskih trgovinah, je dejal Kacin. S seboj morate imeti izjavo o upravičenosti prehajanja med občinami.

Direktorica Doma za slepe, slabovidne in starejše Silva Košnjek je povedala, da so bili v prvem valu zelo uspešni, saj niso imeli okužb. V drugem valu pa so po 28. septembru, ko se je pojavila prva okužba, hitro presegli pripravljen krzni načrt.

»Zaradi eksponentne rasti števila okužb smo potrebovali nov, večji prostor, kjer bi lahko namestili večje število obolelih. V dveh dneh smo zagotovili in ustrezno opremili telovadnico Osnovne šole Jela Janežiča, kamor smo takoj namestili prve stanovalce, okužene s covid-19,« je povedala direktorica. 

Telovadnico so uporabili za vzpostavitev rdeče cone, sivo cono pa so vzpostavili tako, da so upravo premestili v »kontejnerje«, pisarne pa so preuredili v enoposteljne sobe. »Trenutno je v rdeči coni 24 stanovalcev,« je dodala. 

Stanovalci pogrešajo druženje, poudarja Silva Košnjek: »Navajeni so skupinskih druženj in dogodkov. Pričeli smo s sprehajanjem stanovalcev v našem senzoričnem parku, vzpostavljati smo začeli vaje za spomin, telovadbo v manjših skupinah, v sobe jim pripeljemo sobna kolesa.« 

Kot je še povedala, do vdorov v belo cono prihaja tudi preko zaposlenih, ki ne kažejo simptomov bolezni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice