Do konca novembra v Sloveniji skoraj 15 milijonov turističnih prenočitev.

V Sloveniji je bilo od januarja do konca novembra zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov turistov in skoraj 15 milijonov njihovih prenočitev, kar je pet odstotkov več prihodov in en odstotek več prenočitev kot v enakem obdobju leto prej.

Število prihodov domačih turistov upadlo

Zaposleni v turističnih nastanitvenih obratih so novembra našteli nekaj več kot 290.000 prihodov turistov in nekaj več kot 702.000 njihovih prenočitev. Število prihodov je bilo za približno en odstotek nižje kot novembra 2018, število prenočitev pa za približno osem odstotkov, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Število prihodov domačih turistov je novembra na letni ravni upadlo za štiri odstotke na 99.000, njihovih prenočitev pa za sedem odstotkov na skoraj 261.000.

Prihodov tujih turistov je bilo nekaj več kot 191.000. kar je približno toliko kot v predlanskem novembru, njihovih prenočitev pa nekaj manj kot 442.000, kar predstavlja osemodstotni padec. Tuji turisti so ustvarili 63 odstotkov vseh turističnih prenočitev v tem mesecu.

Največ turistov iz Italije, Avstrije in Hrvaške

Največ turistov je tudi novembra v Slovenijo prišlo iz Italije (19 odstotkov ali skoraj 83.000 prenočitev), Avstrije (17 odstotkov) in Hrvaške (osem odstotkov). Na letni ravni se je najbolj povečalo število prenočitev azijskih turistov, in sicer za šest odstotkov.

Največ prenočitev so zabeležili v zdraviliških občinah (36 odstotkov), sledila je občina Ljubljana z 18 odstotki vseh prenočitev. V vseh vrstah turističnih občin, razen v zdraviliških, so novembra zabeležili padec prenočitev. Upad prenočitev je bil najopaznejši v gorskih občinah (za 20 odstotkov), medtem ko so v zdraviliških občinah turisti ustvarili za en odstotek več prenočitev.

Največ prenočitev je bilo v hotelih (64 odstotkov), vendar pa za tri odstotke manj kot v novembru 2018. Sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše (12 odstotkov vseh prenočitev) ter kampi (štirje odstotki odstotkov vseh prenočitev).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice