Lastnik gozda naključnemu obiskovalcu gozda ne sme onemogočiti nabiranja gozdnih plodov na svoji parceli. Pri nabiranju kostanja bodite pozorni na količino nabranih plodov.

Se te dni tudi sami odpravljate v bližnji gozd, da bi nabrali kostanj? Vsaj dokler veste, kje in koliko nabirate, je odveč strah, da bi vas pri tem zalotil lastnik ali da bi vas doletela zasoljena kazen.

Mirne duše po dva kilograma kostanja

Pravilnik o varstvu gozdov, ki je trenutno v uporabi, namreč določa, da imajo tudi rekreativni nabiralci pravico do gozdnega ploda, zelnatih rastlin in gob.

Lastnik gozda torej naključnemu obiskovalcu gozda ne sme onemogočiti nabiranja gozdnih plodov na svoji parceli, dokler gre za nabiranje, namenjeno lastni uporabi, oziroma dokler teža nabranih plodov ne preseže dveh kilogramov.

Je pa pri nabiranju prepovedana uporaba pripomočkov, ki povzročajo poškodbe v gozdu. 

Prepovedi morajo biti jasno označene

Nabiranje kostanja lahko lastnik drugim osebam prepreči le, če se odloči, da bo gozdne plodove, nabrane na svoji zemlji, prodajal. Na občini mora za to vložiti vlogo za prepoved nabiranja plodov na svoji parceli, vrsto plodov pa ustrezno popisati.

Del posesti, opredeljene za izključno rabo lastnika in prepovedane za občo javnost, mora nato na lastne stroške tudi označiti, bodisi s trakom bodisi z napisom. Če tega ne stori v določenem roku, je lahko oglobljen za 400 evrov.

Če pa vas kot nabiralca pri nedovoljenem nabiranju plodov na prepovedanem ozemlju zaloti lastnik ali inšpektor, vas to lahko pošteno udari po denarnici.

79. člen Zakona o gozdovih namreč veleva:
(1) Z globo od 1.200 eurov do 42.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost ali samostojni podjetnik posameznik, ki: (…)
13.  kljub omejitvi ali prepovedi, ki jo določi pristojni organ, v gozdovih nabira živali, plodove, gobe ali rastline (25. člen); (…)
(3) Z globo od 400 eurov do 800 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi posameznik.

Pri nabiranju kostanja torej bodite pozorni predvsem na količino nabranih plodov, katerih skupna teža ne sme preseči dveh kilogramov, ter na morebitne prepovedi, sicer pa si po sprehodu v gozdu lahko brez skrbi privoščite jesenski priboljšek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice