Slika je simbolična.
V podjetju Ljubljanski potniški promet nekatere zaposlene nenošenje maske in nasprotovanje cepljenju lahko stane napredovanja. Govorili smo z direktorjem podjetja.

Nasprotovanje ukrepom, ki so povezani z zajezevanjem koronavirusa, je vse glasnejše. Nekaj težav imajo s tem tudi v podjetju Ljubljanski potniški promet

V zadnjih dneh se je v medijih pojavila novica, da so v podjetju delavcem dejali, da necepljeni delavci ne izpolnjujejo pogojev za napredovanje.

O tem smo govorili z direktorjem Ljubljanskega potniškega prometa Petrom Horvatom.

Ocenjevanje odnosa do sodelavcev in strank

»V okviru ocenjevanja delavcev ocenjujemo tudi odnos do sodelavcev in strank. Praviloma 95 odstotkov zaposlenih izpolnjuje pogoje za napredovanje, torej so po vseh kriterijih ocenjeni z ocenami tri in štiri, pri čemer je slednja najvišja možna ocena,« je za Ljubljanainfo povedal Horvat. 

Nadaljeval je: »To pomeni, da imajo odličen odnos do sodelavcev, firme. Ocenjujemo obseg dela, kakovost, gospodarnost, pripravljenost za delo in odnos do sodelavcev in strank. Slednji je zelo pomemben. Če ima nekdo tu slabo oceno, že tako ali tako po kolektivni pogodbi ne izpolnjuje pogojev za napredovanje.«

Pojasnil je, da je bilo to, da tisti, ki se ne bo cepil, ne bo mogel napredovati, vzeto iz konteksta.

Velik upad prihodkov

Zaradi koronavirusa so se soočili z velikim upadom v prihodka, v primerjavi z letom 2019 so bili prihodki namreč kar za 50 odstotkov nižji. V letu 2019 so njihovi prihodki znašali 20 milijonov evrov, v letu 2021 pa deset milijonov.

»Zdravstvena stroka je rekla, da je edini učinkoviti način, da se epidemija zaustavi, cepljenje. In moje načelo je, da če stroka tako pravi, je prav, da stroki sledimo. In Ljubljanski potniški promet je koronavirus, tako kot gostinstvo in turizem, zelo prizadel,« je povedal direktor.

Dodal je: »Tisti sodelavci, ki so zagrizeni anticepilci, ki neprestano govorijo, da je to zarota, da so to neki čipi, da bodo ljudje, ki so se cepili, umrli, protestirajo proti nošenju maske, imajo težave z inšpektorji … takšen sodelavec zagotovo ne more biti dobro ocenjen pri kriteriju odnosa do sodelavcev in strank. Ampak takšnih je mogoče samo pet ali šest.«

Delavce ocenjujejo vodje, vseh, torej mestnih in medkrajevnih voznikov, pa je trenutno 645.

Napredovanje ni pogojeno s cepljnjem

»Ne gre za to, da ne bi napredovali, ker so anticepilci. Napredovali ne bodo, ker ne nosijo maske, so bili opozorjeni s strani inšpektorjev, so imeli že konflikte s potniki zaradi tega in podobno. Ampak, kot sem rekel, je večina sodelavcev ocenjenih z ocenami dobro in prav dobro, kar sta pri nas najvišji oceni,« je pojasnil.

»Nobenih pritiskov ne izvajamo na sodelavce. S tem, da sem predlagal, da se ljudje cepijo, ker stroka tako pravi, in da se tako rešimo težav, v katerih smo zdaj že tretje leto, pa mislim, da ni nič narobe,« je bil jasen.

»Če ima nekdo oceno ena ali dva, to ni zato, ker ni cepljen. To je zato, ker nima odnosa do sodelavcev in strank, se neprimerno obnaša,« je sklenil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice