Danes obeležujemo Dan brez cigarete. Kadi skoraj četrtina odraslih Slovencev, večina redno, torej vsak dan, običajno pa s kajenjem začnejo že kot najstniki.

Kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, tobačni dim vsebuje več kot 7.000 kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin v obliki plinov ali delcev, od katerih je vsaj 60 rakotvornih. 

»Škodljive snovi v tobačnem dimu, ki ga vdihava kadilec, so vzrok številnih bolezni - različnih vrst raka, bolezni srca in ožilja ter bolezni dihal, manj pa je znano, da kajenje tobaka povzroča tudi sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, motnje imunskega sistema idr. Kajenje nosečnic pa škodljivo vpliva na zdravje še nerojenega otroka in izide nosečnosti,« razlaga Helena Koprivnikar iz NIJZ in dodaja: »Posledice kajenja tobaka v Sloveniji so obsežne. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre v Sloveniji vsako leto 3.600 prebivalcev, vsak mesec 300, vsak dan 10. Številne smrti, pripisljive kajenju tobaka, so prezgodnje. Umirajo namreč ljudje v aktivnih dobi - med 30. in 44. letom starosti vsako sedmo smrt pripisujemo kajenju, med 45. in 59. letom starosti pa celo vsako tretjo.«

Kako opustiti kajenje?

V Sloveniji je na voljo vrsta programov za opuščanje kajenja, v zdravstvenovzgojnih centrih v zdravstvenih domovih pa nam pri izbiri ustreznega pristopa in premagovanju skušnjav lahko pomagajo usposobljeni strokovnjaki.

Kot poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje zdravstvene koristi pa nam prinaša, če se za to odločimo pred 40. letom starosti.

Po raziskavah sodeč dobra polovica nekdanjih kadilcev kajenje opusti brez strokovne pomoči. Najpomembnejši dejavniki pri uspešnosti pa so:

  • motivacija za odločitev; 
  • močna volja z razdelanimi strategijami za premagovanje skušnjav; 
  • predanost in zavezanost cilju, ki omogoča vzdrževanje življenja brez cigarete.

V opuščanje kajenja tudi prek spleta

Tobak letno povzroči 6 milijonov preprečljivih smrti, od tega 600.000 med nekadilci zaradi pasivnega kajenja, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (SZO).
 

»Dlje kot posameznik kadi, hujše so posledice. Prej ko opusti kajenje, boljše zdravje si lahko povrne – nekatere koristi za zdravje se pojavijo zelo kmalu (v 12 urah se nivo ogljikovega monoksida zniža na normalnega, v enem do devetih mesecev se zmanjšata kašljanje in pomanjkanje sape). Pozneje pa se lahko zmanjša tudi tveganje za koronarno srčno bolezen ali možgansko kap, in sicer do te mere, da je enako kot pri nekadilcih,« je povedala Darina Sedlakova, vodja urada SZO za Slovenijo.

Letos sicer obeležujemo že 30. obletnico Svetovnega dne brez tobaka, v prihodnjem mesecu pa bo v sodelovanju s strokovnjaki s področja odvisnosti prvič v Sloveniji potekalo tudi skupinsko opuščanje kajenja prek spleta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice