Na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo v ponedeljek začeli cepiti proti gripi. Nekaterim še posebej priporočajo cepljenje, denimo starejšim od 65 let in kroničnim bolnikom.

Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih, so navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepljenje proti gripi poleg kroničnih bolnikov in njihovih družinskih članov ter starejših še posebej priporočajo tudi osebam z izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom v starosti od šest mesecev do drugega leta in njihovim družinskim članom ter nosečnicam in njihovim družinskim članom. Prav tako je cepljenje priporočljivo za zdravstvene delavce, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter za druge delavce v nujnih službah.

V Sloveniji je precepljenost proti gripi med najnižjimi v EU. Minulo sezono je bilo cepljenih manj kot 70.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Cene od 7 pa do 14 evrov

Cepljenje bo potekalo pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji.

Cena cepljenja za odrasle je 14 evrov, za otroke do treh let 12 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa sedem evrov.

Starejše novice