V Sloveniji zadnjih letih možje v modrem beležijo porast uporabe konoplje, kokaina in sintetičnih drog, kar se odraža tudi v večjem številu zasegov.

Pri tem Slovenija po besedah vodje sektorja za organizirano kriminaliteto Tomaža Peršolje v ničemer ne odstopa od trendov, ki so zaznani v EU. Največ heroina in kokaina k nam pride preko Turčije in Španije, poroča STA.

Po besedah Peršolje se porast uporabe drog odraža tudi v številu zasegov, ki se povečujejo. Lani je na primer policija izvedla 5070 zasegov, leto prej 4411, leta 2015 pa 4377.

Pri tem so v ospredju zasegi marihuane, kokaina in heroina. Največji porast je zaznan pri konoplji, ki je pri nas tudi najbolj razširjena, sledijo ji amfetamin, kokain in benzodiazepini. Po besedah Peršolje je najbolj zaskrbljujoč porast sintetičnih drog.

Uporaba sintetičnih drog se bo še stopnjevala

Policija je sicer lani zasegla več kot 700 kilogramov konoplje in njenih produktov, 10,6 kilograma heroina, 12,1 kilograma kokaina ter 1737 tabletk ekstazija.

Za področje sintetičnih drog je po besedah Peršolje gotovo, da se bo ta problematika v prihodnje samo še stopnjevala. 

»Nesporno je pričakovati, da se bo proizvodnja novih psihoaktivnih snovi nadaljevala z vsaj tolikšno intenzivnostjo, kot je opazna že zdaj, ko se v povprečju vsak teden na območju EU pojavi nova psihoaktivna snov,« je dejal in dodal, da to pomeni tudi vse več policijskih aktivnosti, usmerjenih v pravočasno zaznavanje teh snovi na terenu.

Kokain iz Južne Amerike

Heroin po besedah Peršolje k nam večinoma prihaja iz Centralne Azije oziroma Turčije, in sicer preko Bolgarije, Romunije in držav nekdanje Jugoslavije, ne pa tudi preko Jadranskega morja. Kokain pa k nam vozijo večinoma iz Južne Amerike preko Španije, Portugalske in Nizozemske, je dejal Peršolja.

V Sloveniji po podatkih policije gram heroina v povprečju stane 30 evrov, gram kokaina 60 evrov, tabletka ekstazija okoli pet evrov in gram marihuane štiri evre. Za Slovenijo je sicer po njegovih besedah vse bolj značilno, da se v njej prideluje prepovedana konoplja.

Dva tipa kriminalnih združb pri nas

Policija sicer ugotavlja, da na območju Slovenije delujeta predvsem dva tipa kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s preprodajo in razpečevanjem drog. Ene delujejo samo na območju Slovenije, druge pa mednarodno, pri čemer se povezujejo s tujimi kriminalnimi združbami, hkrati pa oskrbujejo tudi kriminalne združbe, ki delujejo samo na območju Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice