Fotografija je simbolična.
Preiskava Nacionalnega veterinarskega inštituta je pokazala prisotnost visoko patogene aviarne influence oziroma ptičje gripe pri labodu v Sloveniji. Potrjen je bil podtip H5N8, ki ni nevaren za ljudi.

Aviarna influenca je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so že februarja letos opozorili, da se je bolezen pojavila tudi na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem in v Romuniji. 

Včeraj smo poročali o tem, da so ptičjo gripo odkrili tudi v neposredni bližini Slovenije, in sicer na Hrvaškem. Na farmi s 65.000 purani v občini Novigrad Podravski, južno od Koprivnice, so diagnosticirali aviarno influenco podtipa H5N8.

Prvi primer ptičje gripe so zdaj potrdili tudi pri labodu v Sloveniji. Poginjenega laboda so našli v občini Piran.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine pozivajo, pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnihkoli sprememb, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v obnašanju živali, nemudoma o tem obvestijo veterinarja.

Bolezen se pojavlja tako pri prostoživečih pticah kot tistih v reji

Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi, kot so jajca in meso. Poleg tega se bolezen širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem.

Pomemben vektor pri širjenju okužbe je tudi človek, opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ta lahko virus širi s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

Posledice pojava ptičje gripe v rejah perutnine so pokončanje in neškodljivo uničenje vse perutnine na okuženem gospodarstvu, pa tudi omejitve in prepovedi v prometu in trgovanju s perutnino, mesom in jajci.

Prvi primer ptičje gripe v Sloveniji so ugotovili pri labodu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice