Povečuje se delež prostih delovnih mest za nedoločen čas. Največ brezposelnih se je zaposlilo s poklicem s področja gradbeništva, gostinstva in turizma, trgovine ter proizvodih in tehničnih storitev.

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje so v letošnjih desetih mesecih prejeli 128.478 prostih delovnih mest. To je za 3,6 odstotka manj kot v lanskem primerljivem obdobju, saj se gospodarska rast v državi umirja. »Vseeno ocenjujemo, da so primanjkljaji, ki jih v zadnjem času zaznavamo na trgu dela, lahko priložnost za številne iskalce zaposlitve,«pravijo na Zavodu.

Iskanje kadra z visokošolsko izobrazbo

Med prostimi delovnimi mesti, ki so jih delodajalci sporočili Zavodu, je bilo v prvih desetih mesecih za 8,3 odstotka več prostih delovnih mest za poklice, za opravljanje katerih je praviloma potrebna visokošolska izobrazba.

Delodajalci so letos preko Zavoda v največji meri iskali vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev predšolskih otrok, strokovnjake za zdravstveno nego, strokovnjake za oblikovanje, izvajanje in nadzor politik, programov in ukrepov, predmetne učitelje v osnovni šoli ter učitelje razrednega pouka. 

Med poklici, za katere se zahteva srednješolska oziroma poklicna izobrazba, izstopajo vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalci, natakarji, kuharji, zidarji, elektroinštalaterji, usmerjevalci in raznašalci ter strokovni sodelavci za zdravstveno nego. V skupini poklicev, za katere zadošča osnovnošolska izobrazba, pa čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah ter delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Večja možnost zposlitve za nedoločen čas

Zaradi primanjkljaja določenega kadra je pripravljenost delodajalcev, da delavce zaposlijo za nedoločen čas, večja. 

Tako je bilo v letošnjih prvih desetih mesecih prostih delovnih mest za zaposlitve za nedoločen čas 29,9 odstotka, lani v enakem obdobju pa 27,1 odstotka.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice