Število obolelih za gripo še vedno narašča. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so najbolj prizadeti otroci, stari do 14. let, večji porast pa beželijo tudi pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let.

Vse to se kaže v izbruhih obolevnosti v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kjer se pojavlja gripa tipa A in B. Točnega števila manjkajočih po šolah in vrtcih ni, toda po poročanjih iz učilnic in igralnic so gripe ter druge viroze bistveno zmanjšale prisotnost. Tudi pediatri staršem že odsotnih otrok svetujejo, da naj otroci še ostanejo doma, če je le možno.

Največji dvig pojavnosti gripi podobnih bolezni beležijo v osrednjeslovenski in gorenjski regiji, najmanjši pa v mariborski in prekmurski.

Slovenija med štirimi državi z višjo pojavnostjo gripe

Sicer pa so gripo dokazali v 40 odstotkih vseh testiranih vzorcev. Med vzorci, ki so jih odvzeli pri pediatrih ali družinskih zdravnikih, je bilo pozitivnih 80 odstotkov, v vzorcih iz bolnišnic pa 35 odstotkov, piše STA.

Pri tem prevladuje gripa tipa A, katere je bilo 82 odstotkov. Podtipa A(H1N1) je bilo 28 odstotkov, podtipa A(H3N2) pa 71 odstotkov. Glede na izkušnje iz preteklih let kaže na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, še posebej ko gre za podtip H3N2, je pojasnila Maja Sočan z NIJZ.

Slovenija je med državi, ki spadajo pod evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije, v družbi še štirih držav, ki poročajo o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe. Poleg Slovenije so tu še Bolgarija, Luksemburg in Turčija.

S problemom se pa soočajo tudi v lekarnah, saj je zmanjkalo najpogosteje predpisanega zdravila za zbijanje vročine za otroke, starejše od šestih let. Rok dobave je predviden šele 20. marca, še piše STA. Zdravstveni strokovnjaki kot učinkovito metodo v borbi proti gripi priporočajo cepljenje, saj je največ gripe ravno pri otrocih, mlajših od treh let, ki še niso cepljeni. 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije samo zaradi dihalnih težav, ki jih povzroča gripa, vsako leto umre več kot 600.000 ljudi. V Sloveniji je v letošnji sezoni gripe do 30. januarja zaradi gripe oziroma pridruženih bolezni umrlo šest oseb.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice