V prvem polletju letošnjega leta se je rodilo manj otrok in umrlo več ljudi kot v istem obdobju lani. Tako je bil naravni prirast tudi tokrat negativen.

V Sloveniji je tako 1. junija živelo 2.089.310 ljudi, od tega več moških kot žensk. To se je zgodilo prvič v 160 letih, poroča STA.

Prebivalstvo Slovenije je 1. julija sestavljalo 1.045.835 moških in 1.043.475 žensk. Prvič v več kot 160-letni zgodovini, odkar so zanesljivi podatki o prebivalstvu na sedanjem ozemlju Slovenije, je bilo več moških kot žensk, je pojasnila Barica Razpotnik iz Statističnega urada Republike Slovenije

S tem se Slovenija uvršča med redke države v Evropski uniji s takšno sestavo prebivalstva, več moških kot žensk imajo le še na Švedskem in Malti ter v Luksemburgu.

Prebivalstvo Slovenije se bo povečevalo le še nekaj let

Kot poroča STA, projekcije po besedah generalnega direktorja Statističnega urada Republike Slovenije Bojana Nastova kažejo na to, da se bo prebivalstvo Slovenije povečevalo do približno leta 2023, nato naj bi začelo počasi padati. Leta 2100 naj bi Slovenija imela 1.796.000 prebivalcev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice