V UKC Maribor že dolgo ne pomnijo tako slabih razmer, ki jih povzroča koronavirus v njihovi bolnišnici. Zaradi povečanja števila pacientov so morali čez konec tedna nekatere tudi premestiti v druge slovenske bolnišnice.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili predstojnik urgentnega centra Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregor Prosen, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 8063 testih potrdili 2226 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 27,61-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1297 pacientov, 202 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 113 oseb, kar 43 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

V UKC Maribor čez konec tedna rekordno število sprejemov

V zadnjem tednu se v Univerzitetnem kliničnem centru srečujejo z zelo velikim povečanjem števila pacientov z novim koronavirus, kar so opazili predvsem v prejšnjem tednu in nedavnem vikendu. Tako so minuli vikend dosegli rekordno število sprejemov, tako na navadnem kot na oddelku intenzivne terapije. 

Skupaj je bilo v Univerzitetnem kliničnem centru čez vikend hospitaliziranih 218 covid bolnikov, od tega rekordnih 47 na oddelku intenzivne terapije.

»Stiska je bila čez vikend zelo velika. Mislim pa, da še vedno nismo dosegli samega vrha,« pravi predstojnik Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregor Prosen. Zaradi povečanja pacientov so morali nekaj pacientov premestiti v druge bolnišnice, med drugim na Ptuj, v Ljubljano in tudi v Izolo. 

Prosen se pri tako slabih številkah sprašuje, če so te morda posledica martinovanj in z martinovanji povezanimi dogodki.

»Če je kakršnakoli povezava z martinovanjem, ker ne vem, zakaj številke drugače ne padajo bolj, potem me je iskreno strah veselega decembra in potem žalostnega januarja. Vem, da mora življenje iti naprej, ampak dajmo iti naprej z glavo in samozaščitno za nas in druge okoli nas,« poudarja Prosen.

»Kolateralna škoda v širšem sistemu prav gotovo je«

Pri tem Prosen pravi, da vsi bolniki, ki so potrebovali nujno zdravniško oskrbo, so jo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor dobili, pri čemer pa priznava, da so sprejemi na navadne, ne covid oddelke, omejeni zaradi njihovega omejenega delovanja.

»Za zdaj nam še uspeva reševati neposredno ogrožajoča stanja. Kolateralna škoda v širšem sistemu prav gotovo je,« pravi Prosen.

Samo včeraj so v sivi coni, kjer obravnavajo bolnike z zaznano okužbo, obravnavali 50 pacientov. »To je res zelo veliko,« poudarja Prosen. Številke teden prej so se gibale okoli 30 pacientov, zaradi česar Prosen dodaja, da so jih te številke res negativno presenetile, poleg tega so po njegovih besedah zahtevale dodatne napore zdravstvenega kadra v bolnišnici.

»Na tem mestu vse državljane in someščane pozivam k upoštevanju predpisov, socialni distanci, nošenju mask, izolaciji in samoizolaciji, da bomo ta drugi val lahko skupaj preživeli,« še dodaja Prosen.

Razkriti podatki o najpogostejših virih okužb

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager pravi, da je v Sloveniji število aktivnih primerov s koronavirusom krepko preko 20.000, kjer pravi, da se številke ne izboljšujejo. Pri tem dodaja, da je porast številk še vedno največji v Pomurski regiji

Ena izrazitejših kritik delovanja odgovornih za obvladovanje epidemije je bila nedostopnost podatkov, na podlagi katerih bi lahko bolj argumentirano presojali o uvajanju posameznih omejevalnih ukrepov.

Tako je Čakš Jagrova sedaj razkrila podatke o najpogostejših virih okužb glede na najverjetnejšo lokacijo prenosa. Približno četrtino vseh prejšnji teden potrjenih okužb je mogoče povezati z izpostavljenostjo na delovnem mestu.

Malenkost manjši je delež okužb, ki najverjetneje izvirajo iz domačega okolja, iz družine ali skupnega gospodinjstva. Pri tem še vedno večina ljudi ne ve, kje so se okužili oziroma ne poznajo lokacije okužba. Zaznati pa je tudi prenose okužbe zaradi zasebnih druženj.

V domovih za starejše v drugem valu umrlo že 580 stanovalcev

Včeraj je bilo v domovih za starejše občane novo okuženih 176 stanovalcev, tako je aktivno okuženih že 2660 stanovalcev. V zadnjem dnevu se je povečalo tudi število okuženih delavcev v domovih za starejše občane, kjer je bilo samo včeraj odkritih 114 okužb med zaposlenimi, pri čemer je sedaj v domovih za starejše občane trenutno aktivno okuženih 992 zaposlenih.

Podrobnejše podatke je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, ki je poudarila, da je bilo na drugi strani včeraj na novo ozdravljenih 121 stanovalcev in 48 zaposlenih

Včeraj je v domovih za starejše občane umrlo 24 stanovalcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus. Skupno je tako od 20. julija, torej v drugem valu, umrlo 580 stanovalcev domov za starejše, 271 v bolnišnici in 299 v domovih. 

Mateja Ribič je izpostavila tudi, da se je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zavzelo za redno testiranje vseh, ki delajo ali pomagajo v domovih starejših občanov, kar se bo dodalo v odredbo, ki jo pripravlja ministrstvo za zdravje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice