Energijska nalepka, ki potrošnike že več kot 25 let vodi in usmerja k izbiri energijsko učinkovitih aparatov, ima poenostavljeno podobo.

Z začetkom marca so gospodinjski aparati na energijski nalepki označeni zgolj z razredi od A do G, brez podrazredov, kar pomeni, da oznake plus ni več.

Novo energijsko nalepko najdemo na prodajnih mestih, kjer so z njo označeni pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, hladilniki in zamrzovalniki, vinske vitrine in zasloni, vključno z računalniškimi in televizijskimi.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije navajajo, da se s spremembo energijskih razredov spreminja tudi vsebina nalepke, saj se je spremenilo navajanje nekaterih drugih podatkov o izdelkih, zato primerjava nove in stare energijske nalepke ni mogoča.

Tako ima lahko pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ po novem označen energijski razred C.

Trgovci morajo staro nalepko na izdelkih iz omenjene prve skupine aparatov zamenjati z novo v štirinajstih delovnih dneh, to je najpozneje do 18. marca.

Septembra 2021 bodo z novo energijsko nalepko opremljena še svetila, klimatske naprave in ventilatorji pa do 1. januarja 2022. Temu sledijo sušilni stroji, ki so na vrsti do 1. junija 2022, sesalniki pa bodo z novo nalepko morali biti opremljeni šele 1. marca 2023.

Primerjava nove in stare energijske nalepke ni mogoča.

Zakaj nova energijska nalepka? 

Raziskava Evropske potrošniške organizacije je pokazala, da obstoječe označevanje energijskih razredov med potrošnike vnaša zmedo.

V najvišjih razredih (A +, A ++ in A +++) je gneča, nižji pa ostajajo prazni, saj energijsko najbolj potratnih izdelkov ni več na trgu.

Evropska unija se je zato odločila za prenovo energijske nalepke. Razredov, označenih s plusi, ne bo več, ostaja samo še lestvica od A do G. To proizvajalcem pušča manevrski prostor za izboljšave in razvoj še varčnejših izdelkov. 

Kakšna je razlika med prejšnjo in novo energijsko nalepko?

Neposredna primerjava podatkov s stare in nove energijske nalepke ni mogoča. Prenovljena nalepka je bolj preprosta in razumljiva, saj ukinja podrazrede, ki so bili označeni z znakom oziroma znaki +.

Od stare nalepke se ne razlikuje le po novi lestvici, ampak je novost tudi koda QR (v zgornjem desnem kotu), ki potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, ki jih na sami nalepki ni, in sicer tako, da jo »prebere« s svojim pametnim telefonom, navaja Zveza potrošnikov Slovenije.

Pred nakupom lahko potrošnik preveri, koliko električne energije bo porabil izbrani izdelek, pri tem pa si lahko pomaga s spletnim orodjem BELT - Boost Energy Label Take Up, ki so ga razvili pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Orodje, ki preprosto »prevede« označeni energijski razred v konkretne in preprosto razumljive številke je na voljo na tej povezavi.

Evropske unija se je v boju proti podnebnim spremembam zavezala, da bo v državah članicah povečala energijsko učinkovitost in zmanjšala porabo energije, k čemur naj bi med drugim pomembno pripomogla tudi okolju prijaznejše oblikovanje izdelkov in nova energijska nalepka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice