V teh dneh se na spletnih družbenih omrežjih vrstijo fotografije najdenih "zapuščenih" mladičev ježev. Je zanje treba poskrbeti in če da, kako?

Veliko ježev konča pod kolesi avtomobilov, tudi pod kosilnicami ali pri preobračanju kompostnega kupa z vilami, včasih pa jim škodujejo kar dobromisleči, a nevedni ljudje.

Mnogi ježem med grmičevje postavljajo skodelice s kravjim mlekom. Živali bodo mleko spile, vendar v resnici ne prenašajo laktoze. Po mleku dobijo hude prebavne težave, dehidrirajo in lahko celo poginejo. Če bi ježe radi nahranili, jim raje ponudite mokro ali suho mačjo hrano.

Če najdete ježe mladiče, raje ne počnite ničesar, dokler nimate pravih informacij oziroma navodil. Ste prepričani, da so živali ostale brez staršev? Mladiče je treba umakniti nevarnostim, jih položiti v škatlo in morda vanjo položiti kakšno brisačo ali kos blaga. Mladiči potrebujejo toploto, zato lahko priložite plastenko, napolnjeno z dokaj toplo vodo.

Edino zavetišče, pristojno za divje živali, je Ambulanta za male divje in eksotične živali Golob na Muti. Pokličete jih lahko na telefonske številke: 02 876 1285, 041 518 939 ali 031 813 097. Pomoč, vsaj z nasveti, sicer nudijo tudi v nekaterih drugih veterinarskih ambulantah po državi.

Tako rjavoprsi kot beloprsi ježi so uvrščeni na Seznam zavarovanih živalskih vrst v Sloveniji, ki so ga pripravili na podlagi Uredbe o prosto živečih živalskih vrstah. Zavarovane so predvsem tiste vrste živali, ki so neposredno ogrožene zaradi uničevanja osebkov.

Vsako srečanje s človekom je za ježa stres, zato ga ne nosimo kazat otrokom ali z njim ne delamo selfijev. Zaščitene živalske vrste je prepovedano loviti, vznemirjati, zadrževati, poškodovati ali zadrževati v ujetništvu.

Ježi so na vrtu zelo koristni, zato jim v ograji oziroma v živi meji pustite dovolj veliko luknjo, skozi katero bodo lahko prihajali in odhajali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice