Slika je simbolična.
Zaposleni v vzgoji in izobraževanju bodo v začetku marca stavkali.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so se z veliko večino izrekli za izvedbo splošne stavke v vzgoji in izobraževanju.

Stavka se bo začela 9. marca, ko bodo šole in vrtci zaprti, trajala pa bo vse dotlej, dokler vlada s šolniki ne bo sklenila stavkovnega sporazuma, je napovedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj.

Člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter ostali zaposleni v vzgoji in izobraževanju so se namreč v zadnjem tednu opredeljevali do izvedbe splošne stavke v vzgoji in izobraževanju.

Kot je po seji stavkovnega odbora pojasnil Štrukelj, so glasovanje izvedli v 731 šolah in vrtcih, udeležilo se ga je 40.729 zaposlenih. Za stavko se jih je izreklo 37.248 oziroma 91,4 odstotka vseh.

Koliko časa bo stavka trajala?

Stavka se bo začela 9. marca, koliko časa bo trajala, pa je odvisno od vladne strani. Kot je pojasnil Štrukelj, so v sindikatu pripravljeni na pogajanja, dokler stavkovnih zahtev ne bodo rešili, pa bo stavka »ostala aktivna in delujoča«. »9. marca je prvi dan stavke, mi si želimo, da bo tudi zadnji,« je še dejal.

Stavka je strnjena v dve bistveni zahtevi. Ena je zahteva po takojšnji sklenitvi sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, ki nastaja z obvladovanjem epidemije covida-19 v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih. Druga pa je zahteva po zvišanju plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice