Pri varuhu človekovih pravic ugotavljajo, da neupoštevanja odloka o obveznem nošenju zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru ni mogoče sankcionirati.

Po poročanju STA se je na varuha človekovih pravic obrnila državljanka, ki se ni strinjala s ponovno uvedbo obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih, ki je začela spet veljati 25. junija.

Zatrjevala je, da za ukrep ni podlage, ker takrat niso bile razglašene izredne razmere oziroma epidemija. Ukrep je ocenila za nesorazmeren poseg v ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine.

Podlage za ukrepanje inšpektorjev zoper kršitelje ni

Pri varuhu so izpostavili, da je vlada obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in obvezno razkuževanje rok uvedla z odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Odlok je sprejela na podlagi člena zakona o nalezljivih boleznih, ki pa je po pojasnilih varuha splošna določba. Globe za kršitve pa so v zakonu o nalezljivih boleznih predvidene samo za neupoštevanje ukrepov, sprejetih na podlagi drugega poglavja omenjenega zakona.

Prav zaradi tega posameznika, ki na zaprtem javnem kraju ne nosi zaščitne maske, po mnenju varuha mi mogoče kaznovati za prekršek: »Četudi je ukrep ubeseden kot obveznost, gre za primer tako imenovane nepopolne pravne norme, za kršitev katere ni predpisana sankcija in s tem podlaga za morebitno ukrepanje inšpekcijskega organa zoper kršitelja. Skladno s presojo ustavnega sodišča tovrstne nepopolne pravne norme dejansko ne posegajo v pravni položaj posameznika.«

Preverjanje upoštevanja ukrepa je praktično nemogoče

Pri varuhu po poročanju STA ocenjujejo, da se je vlada odločila opredeliti ukrep nošenja mask brez možnosti sankcioniranja, ker je želela javnosti predvsem močneje sporočiti, da ocenjuje, da je ukrep nošenja mask pomemben za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, in izpostaviti dolžnost posameznikov, da varujejo svoje zdravje in zdravje drugih.

Glede na to odločitev se vlada po mnenju varuha zaveda, da bi bila prisilna implementacija take zapovedi nemogoča ali neučinkovita.

»Ukrep ima torej izredno širok domet, zaradi česar gre predvidevati, da bi bilo preverjanje njegovega upoštevanja in dosledno sankcioniranje kršiteljev pravzaprav praktično nemogoče, morebitno sporadično sankcioniranje zgolj nekaterih kršiteljev pa bi imelo videz arbitrarnosti,« ugotavljajo pri varuhu.

Utemeljenost ukrepov je treba vsakih štirinajst dni preveriti

Če bi se komu pripetilo, da bi bil zaradi neuporabe zaščitne maske kaznovan, pri varuhu takega posameznika pozivajo, naj jih seznani s konkretnimi postopki.

Ob tem pa pri varuhu opozarjajo, da ima sicer lahko vsak posameznik pomisleke in dvome o ustreznosti in učinkovitosti nošenja mask za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, a so tovrstne ocene domena epidemiološke stroke. Zato odlok tudi določa, da strokovno utemeljenost ukrepov vlada ugotavlja vsakih štirinajst dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, ali naj se še uporabljajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice