Koruza je bila zasajena na večji površini kot lani, a pridelka bo vseeno za četrtino manj. Vse več je pridelave soje.

Slovenski prideovalci koruze bodo v letošnji sezoni pridelali približno 255 tisoč ton koruze. Čeprav so letos to poljščino zasadili na večji površini kot lani, bo pridelka za četrtino manj. Letina bo tako ena najslabših.

Daleč pod desetletnim povprečjem

Povprečni pričakovani pridelek koruze za zrnje je 6,6 tone na hektar, kar je 17 odstokov manj od 10-letnega povprečnega hektarskega pridelka. A kljub temu za približno 22 odstotkov več kot je znašal leta 2013, ko je ta zaradi suše bil rekordno nizek. Ravno tako slabo kaže pridelku silažne koruze. Ta naj bi bil 38,5 tone na hektar in bo tudi za četrtino manjši od lanskega rekordnega pridelka.

Manj tudi krompirja in buč

Slabo letino imajo tudi pridelovalci krompirja in buč. Pridelek krompirja naj bi letos znašal okrog 79 tisoč ton, kar je 7,5 odstotka manj od lani in kar 17 odstotkov manj kot v povprečju zadnjih desetih let. Slabo letino so imeli tudi pridelovalci buč. Povprečni hektarski pridelek buč za olje naj bi znašal pol tone, kar je kar 37,5 odstotka manj kot lani in približno 20 odstotkov manj od desetletnega povprečja. Obenem se je zmanjšala tudi površina posejana z oljnimi bučami.
 

Sončnice slabše a na večji površini

Slabše so uspevale tudi sončnice, ki so obrodile manj kot lani. Kljub temu, da se je površina, na kateri so pridelovali sončnice, povečala za približno 25 odstotkov, je pridelek večji le za 20 odstotkov.

Na njivah vse več soje

Med poljščinami, katerim pridelovalci namenjajo več obdelovalnih površin, je tudi soja. Letos so sojo pridelovali na 18 odstotkov večji površini kot lani in za kar 70 odstotkov večji kot pred tremi leti. Kljub temu bo zaradi slabe letine pridelka za približno osem odstotkov manj kot lani.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice