Na območju Mestne občine Kranj so se lotili prav posebnega projekta. Zaradi obnove ceste med Bregom in Mavčičami so morali kapelico, ki je stala tik ob cesti, prestaviti na drugo lokacijo. In ni jim preostalo drugega, kot da jo prestavijo v enem kosu.

Več kot 60 ton težka kapelica je namreč stala prav na območju razširitve ceste. Kapelico iz druge polovice 19. stoletja so s pomočjo dvigala prestavili na drugo stran ceste, 60 metrov bolj severno od prejšnje lokacije. 

Gre za največji objekt, ki so ga na območju Mestne občine Kranj doslej prestavili v enem kosu. Prestavljanju kapelice je prisostvoval tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

»Obnova ceste lepo napreduje, sledimo ciljem, ki smo si jih zastavili. Sem pa navdušen nad ogledom prestavljanja kapelice in kako elegantno so vsi v verigi izpeljali zahtevno nalogo. Prav je in tudi pomembno, da varujemo in ohranjamo kulturno dediščino v občini,« so zapisali na spleti strani Mestne občine Kranj. 

Vir: Mestna občina Kranj.
Na sliki soproga in lastnik kapelice Aleš Bohinc, predsednik KS Mavčiče Marjan Tušar, župan MOK Matjaž Rakovec, ter vodja projekta na MOK Boštjan Zavrl. Vir: Mestna občina Kranj.

Kapelico so zaradi zahtevnosti izvedbe na prestavitev pripravljali približno en mesec. Vsa dela so potekala pod nadzorom statika in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Kapelica tako že stoji na novi lokaciji, obdana s polji in travniki Jurjeve domačije, katere lastniki so jo tudi postavili. 

Vir: Mestna občina Kranj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice