Foto: Bobo
V veljavo so stopile obsežne spremembe za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Zanimalo nas je, ali naši bralci podpirajo uvedbo pogoja PCT. Rezultati so presenetljivi.

Odlok, ki ga je vlada sprejela v soboto na dopisni seji, določa, da morajo od srede dalje pogoj PCT izpolnjevati tako zaposleni kot tudi uporabniki storitev ali dejavnosti. Izjema je nujna oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Pogoja PCT tako ni treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oziroma ob obisku trgovine z živili ali lekarne. Izjema je še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Izpolnjevanje PCT pogoja zaposlenih

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost.

Preverjanje pogoja PCT so dolžne organizirati odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR testom, hitrim testom ali samotestiranjem.

PCT pogoj tudi za skoraj vse storitve

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi uporabniki storitev ali udeleženi oziroma prisotni pri izvajanju dejavnosti, uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po vrnitvi v nastanitev, če so bili odsotni več kot 48 ur.

Ni pa treba izpolnjevati pogoja PCT potrošnikom ob obisku trgovine z osnovnimi življenjskimi izdelki, drogerije ali lekarne, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

V nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami se štejejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln. Prav tako izjema od izpolnjevanja PCT pogoja velja za stranke specializiranih prodajaln s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V to izjemo ne sodijo prodajalne znotraj trgovskih centrov.

Pogoj PCT je potreben tudi za vstop na pošte, banke in celo na bencinske servise, prav tako ga morajo izpolnjevati udeleženci verskih obredov. Pogoj PCT je obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, razen, če gre za nujno medicinsko pomoč.

Kako poteka dokazovanje pogoja PCT?

Pogoj PCT posameznik izpolnjuje z dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. Prebolelost se dokazuje s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Cepljenost oseba dokazuje z dokazilom o cepljenju proti covidu-19, če je prejela drugi odmerek cepiva proizvajalcev BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech ali Sinopharm oz. cepiva Sputnik V. Poleg tega za izpolnjevanje pogoja cepljenosti velja tudi potrdilo o prejetem odmerku cepiva Janssen.

Za osebe, ki so prebolele covid-19 in so cepljene, pa velja dokazilo, da so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepile z enim odmerkom katerega koli od naštetih cepiv. Prebolevnik status cepljenega pridobi z dnevom prejema cepiva.

Kot dokazilo o cepljenju se priznava izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Rezultati ankete o izvajanju pogoja PCT

Zaradi novega strogega preverjanja pogoja PCT nas je zanimalo, koliko bralcev podpira odločitev vlade, ki je uvedla izpolnjevanje pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev. Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 221 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 79 oziroma 35,75 odstotka glasovalo, da podpirajo odločitev vlade o izpolnjevanju pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev, 142 oziroma 64,25 odstotka pa jih je glasovalo, da odločitve ne podpirajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice