Za cepljenje proti gripi naj se prebivalci naročijo pri osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) po prvem tednu cepljenja proti sezonski gripi ugotavljajo, da je letos interes za cepljenje zelo velik. Zato ima večina ambulant NIJZ na devetih območnih enotah NIJZ zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca meseca novembra 2020, posamezne pa tudi že v mesecu decembru.

Naročilo pri zdravniku ali v zdravstvenem domu

Prebivalce, ki bi se želeli cepiti proti sezonski gripi, pozivajo, da se za cepljenje proti gripi naročijo pri izbranih osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu. Z vidika zaščite proti gripi je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, da se čim prej vzpostavi tudi zaščita pred sezonsko gripo.

Zato bo tudi NIJZ del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe:

  • za kronične bolnike,
  • osebe, stare 65 let in več,
  • majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti),
  • nosečnice
  • ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40).

Slovenija je letos za sezonsko gripo naročila 270.000 odmerkov cepiva, kar je skoraj 100.000 več kot leto prej. Cepivo proti gripi se naroča pol leta pred začetkom cepljenja.

Za osebe z zmanjšano pokretnostjo cepljenje na domu

Cepljenje na domu je namenjeno vsem odraslim osebam z zmanjšano pokretnostjo, ki zaradi zdravstvenega stanja ali drugih ovir ne morejo priti v ambulanto izbranega osebnega zdravnika ali cepilno ambulanto. Cepljenje izvede medicinska sestra v patronažnem varstvu po nalogu izbranega osebnega zdravnika pacienta.

Za zagotavljanje varnega in enotnega izvajanja cepljenja na domu z vključitvijo patronažne službe so na NIJZ pripravili Navodilo za izvedbo cepljenja pacientov z zmanjšano pokretnostjo na domu z vključitvijo patronažne službe

Osebe, ki so upravičene do cepljenja proti gripi na domu, in njihovi svojci se lahko za dodatne informacije povežejo z ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika ali patronažno službo zdravstvenega doma, na območju katerega imajo stalno ali začasno bivališče. Seznam patronažnih služb v Sloveniji je dostopen na naslednji povezavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice