Veljati je pričel interventni zakon o odvzemu medveda in volka iz narave.

Veljati je pričel interventni zakon, ki predvideva 200 medvedov in 11 vokov iz narave. Državni zbor je zakon sprejel na predlog vlade, in sicer v času, ko se množijo poročila o škodi zaradi napadov zveri na živali, medtem ko je med prebivalci območjih z največjo gostoto omenjenih zveri občutek varnosti omajan, poroča STA.

Po predlogu bi se od 200 medvedov, predvidenih za odvzem, 175 odstrelilo, kar bi lovci lahko storili do konca aprila 2020, 25 pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov. Medtem bi lovci 11 volkov lahko odstrelili v času od uveljavitve zakona do konca januarja 2020 ter nato še v septembru 2020.

Vlada sicer odvzem medvedov in volkov vsako leto ureja z odloki, vendar pa za letošnjo sezono odstrela slednjih po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela; na podlagi ocene zavoda za gozdove zgolj odvzem 200 medvedov.

Zakaj se odstrel doslej ni izvajal?

Do zdaj se odstrel ni izvajal, saj je upravno sodišče odpravilo in v ponovni postopek vrnilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave. Sodišče je odlok zavrnilo, saj okoljsko ministrstvo ni uspelo dokazati družbene nesprejemljivosti medveda in volka v primeru preštevilčne populacije, pojasnjuje STA.

Ker pa sta se zaskrbljenost in jeza ljudi, med drugim kmetov, zaradi povečanega števila srečanj in napadov zveri na živali kljub ukrepanju ministrstva oz. agencije za okolje s posebnimi odločbami za odstrel osmih medvedov in dveh volkov stopnjevali, se je vlada odločila za predlog interventnega zakona in v obrazložitvah navedla, da se po podatkih zavoda za gozdove kaže povezava škodnih primerov in lokacij intervencijskih klicev z lokacijami predvidenih odstrelov po lovsko upravljavskih območjih ter da meja družbene sprejemljivosti rjavega medveda in volka pada.

Ljudje odstrel podpirajo

To zadnje je potrdila tudi anketa javnega mnenja glede medveda, ki je bila opravljena v okviru projekta Life dinalp bear. Pokazala je, da je škoda, ki jo medved povzroča v kmetijstvu, po mnenju nekaj več kot 36 odstotkov vprašanih nesprejemljiva, odklonilno mnenje glede povečanja populacije je izrazilo 54,6 odstotka vprašanih, odstrel medveda kot metodo za regulacijo številčnosti pa podpira 66 odstotkov Slovencev, ki živijo na območju medveda.

Selektivnost in omejen odvzem sta v zakonu sicer utemeljena s predlaganimi omejitvami glede obsega in prostorske razporeditve odvzema ter tudi s težnostno strukturo odvzema pri medvedu. Predvideni so tudi pogoji za odstrel, ki določajo, da ga je treba prednostno izvajati v okolici naselij in tam, kjer pogosteje prihaja do škodnih primerov. Odvzem volka se zaustavi, ko je ustreljenih pet odraslih živali.

V interventnem zakonu je opredeljeno tudi, da je treba v vsakem primeru upoštevati kumulativne vplive izvajanja vseh odvzemov iz narave, tako da ne bi prizadelo ugodno varstveno stanje posamezne vrste.

Kakšne so globe?

Za neupoštevanje obsega in prostorske razporeditve in načrta podrobnejše prostorske ureditve odstrela živali po posameznih loviščih se globe v interventnem zakonu za pravne osebe gibljejo od 10.000 do 60.000 evrov, za samostojne podjetnike od 5000 do 15.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika od 2500 do 7000 evrov, za posameznike pa od 1000 do 3000 evrov, piše STA.

Medvedka z mladičema napadla 80-letnico

Do uveljavitve interventnega zakona prihaja teden dni po napadu medvedke z mladičema na 80-letno žensko v kraju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica. Za medvedko je bila izrečena interventna odločba za odstrel, ki se izteče v nedeljo, po besedah lovcev pa iskanje ovira skupina aktivistov. 

Če je do nedelje ne bodo izsledili in odstrelili, bo treba proučiti stanje in najti tehtne razloge za podaljšanje odločbe, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice