Dajali naj bi neverjetne rezultate, po podatkih proizvajalcev menda celo 75-odstotno zmanjšanje tovrstnih nesreč.

Pri trkih z divjadjo lahko pride do izredno nevarnih situacij. Povozi divjadi, ki bi povzročili smrt udeležencev v prometu, so sicer redki, a vsako leto se v takšnih nesrečah kar nekaj ljudi hudo poškoduje

Namen odsevnikov je odvračanje divjadi od prečkanja cestišča, ko so na cesti motorna vozila. Modri odsevniki so nameščeni na nevidno stran cestnih smernikov, in naj ne bi imeli nobenih negativnih vplivov na okolje in voznike.

Nastane navidezna svetlobna ovira

Odsevniki so zasnovani tako, da v trenutku, ko jih obsvetijo žarometi motornega vozila, odbijajo svetlobo pravokotno na smer vožnje in s tem ustvarijo navidezno svetlobno oviro, ki zmoti in prepreči parkljasti divjadi prečkanje vozišča takoj, ko je odsevnik izven dosega žarometov postane neaktiven, kar divjadi omogoča varen prehod ceste.

Modra svetloba odvrača divjad od prečkanja ceste.

Modra barva kot opozorilna barva

Modro barvo divjad dojema kot opozorilno barvo in se je izogiba, saj se v naravi skoraj ne pojavlja in običajno predstavlja tujek v okolici, zato jo sprejema kot potencialno nevarnost. Polkrožna zasnova odsevnika pa v kombinaciji premikajočega žarometa motornega vozila ustvari navidezno gibanje in s tem spodbudi naraven čut po previdnosti, zaradi česar divjad običajno ne skoči pred avtomobil.

Ker se kaže velika učinkovitost modrih odsevnikov pri preprečevanju naleta divjadi na motorna vozila, je vse več občinskih cest zaradi sodelovanja z lovskimi družinami opremljenih z modrimi odsevniki. 

Učinek naj bi bil neverjeten, po podatkih proizvajalcev menda celo 75-odstotno zmanjšanje tovrstnih nesreč.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice