Foto: posnetek zaslona Facebook profila Nejle Biščanin
Po spletnih družbenih omrežjih se kot požar širi videoposnetek dekleta, vklenjenega v lisice. Za kaj gre?

Včeraj, 22.septembra 2020, je N. B. na svojem Facebook profilu javno objavila kratek videoposnetek sebe, vklenjene v lisice, kako sedi na avtobusni postaji na Vranskem.

K fotografiji je pripisala pojasnilo: »Ker ne nosim nikamor maske, so me policaji na silo zvlekli iz avtobusa, vrgli na tla in vklenili zaradi maske.«

Dodala je še: »Ljudje, prosim vas, zbudite se, kar smo do zdaj gledali po Facebooku po drugih državah, ko napadajo ljudi, ki ne nosijo maske, se je to zgodilo v naši preljubi Sloveniji. Voznik, ki me je prijavil, je pa zbežal, ni se mi niti predstavil. Sem dijakinja, ki se borim že od samega začetka, da dihamo svobodno! Odlok, hišni red, priporočila niso zakon!!! Nimajo vam pravice dati kazni.«

Je bila potnica verbalno nasilna?

Pri avtobusnem prevozniku Nomago so za Siol.net incident z eno od potnic potrdili: »Ob vstopu v vozilo je potnica verbalno napadla voznika, ki jo je prosil, naj uporablja zaščitno obrazno masko. Zaradi nevarnega obnašanja potnice, ogrožanja njegove varnosti in varnosti ostalih potnikov je voznik za pomoč poklical nadrejenega, ki je kontaktiral pristojno policijsko upravo, saj sam nima pristojnosti za reševanje tovrstnih težav.«

Dodali so, da se potnica ni umirila niti po prihodu policistov, tudi do njih naj bi bila verbalno nasilna: »Po našem razumevanju so policisti zoper njo uvedli postopek zaradi kršitve javnega reda in miru oziroma verbalnega napada na uradni organ.«

Identiteto potnice so ugotovili šele, ko je na kraj dogodka prišla njena mati

Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da sta morala policista silo uporabiti zaradi nesodelovanja potnice in njenega nesramnega vedenja.

Policista sta na avtobusni postaji Vransko z zbiranjem obvestil ugotovila, da je potnica v Ljubljani vstopila na avtobus, pri tem pa ni upoštevala opozorila voznika avtobusa, da si mora nadeti zaščitno masko. Mladoletnica naj b se nato med vožnjo tudi nedostojno vedla do ostalih potnikov.

Policista sta zaradi kršitve javnega reda in miru pristopila do potnice in hotela izvesti postopek, a dekle ni želelo sodelovati. Ker policista nista mogla ugotoviti njene identitete, sta jo seznanila, da jo bosta zaradi identifikacijskega postopka privedla v policijske prostore.

Dekletu sta ukazala, da mora zapustiti avtobus, česar pa ni hotela storiti. Policista sta nato uporabila silo in jo kljub upiranju odpeljala iz avtobusa in jo vklenila. Na kraj dogodka je nato prišla mati potnice, s pomočjo katere so policisti potrdili njeno identiteto. Policista sta potnici po tem takoj snela lisice in postopek zaključila.

Zaradi kršitve javnega reda in miru bodo proti potnici podali obdolžilni predlog. Ker ni uporabljala zaščitne maske na javnem prevozu, bodo obenem podali predlog zdravstvenemu inšpektoratu.Okoliščine postopka policistov sicer še niso celovito preverjene, bo pa to v skladu zakonom o nalogah in pooblastilih policije storila komisija generalne policijske uprave.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice