Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Z včerajšnjim dnem je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji omogočila nakup letnih elektronskih vinjet za dvosledna motorna vozila in polletne za enosledna. Posneli smo celoten postopek nakupa e-vinjete.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji s 1. decembrom uvedla novosti na področju cestninjenja. Elektronsko vinjeto lahko preprosto kupimo od doma, in sicer preko spletne trgovine. Postopek je hiter in enostaven.

Kaj potrebujete za nakup?

Za nakup vinjete morate imeti bančno kartico, s katero je mogoče spletno plačevanje. Hkrati je potreben tudi veljaven elektronski naslov, na katerega Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji pošlje elektronski izvod računa in potrdilo o nakupu e-vinjete.

Za lažjo predstavo smo postopek nakupa elektronske vinjete od doma v uredništvu tudi posneli, na posnetku pa zajet vsak korak nakupa. 

Postopek nakupa elektronske vinjete

Elektronsko vinjeto od doma kupite na tej spletni strani.

  1. Kliknite gumb Kupi e-vinjeto: Gumb se nahaja na spletni strani desno zgoraj v oranžni pasici. Po kliku boste preusmerjeni v spletno trgovino.
  2. Pravilno izberite cestninski razred vozila in vrsto e-vinjete: Potrebno je določiti, v kateri cestninski razred sodi vozilo in izberite, ali želite kupiti letno, polletno, mesečno ali tedensko e-vinjeto.
  3. Vpišite vaš elektronski naslov: Po vnosu elektronskega naslova Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji nanj pošlje potrditveno sporočilo s povezavo. Preko te je omogočen nadaljnji postopek nakupa. 
  4. Vnesite registrsko številko vozila in določite prvi dan veljavnosti e-vinjete: Vnesite državo registracije in registrsko številko vozila. Registrsko številko vnesite brez presledkov, pomišljajev ali kakršnihkoli drugih znakov.
  5. Plačajte in prejmite račun ter potrdilo o nakupu: Izberite plačilno sredstvo in vnesite zahtevane podatke. Po potrditvi nakupa bo na vaš elektronski naslov prispel račun ter potrdilo o nakupu e-vinjete.

Način plačila

Plačilo elektronske vinjete je v spletni trgovini možno plačati samo v valuti evro ter z debetnimi in kreditnimi karticami Visa, Mastercard in Maestro.

Hkrati je omogočeno spletno pošiljanje denarja preko PayPala in z nakupom po ponudbi, torej z bančnim nakazilom.

»E-vinjeta v primeru nakupa s kreditno ali debetno kartico oziroma s pomočjo storitve PayPal lahko začne veljati takoj po opravljenem plačilu. V primeru plačila po ponudbi z bančnim nakazilom je prvi možen dan veljavnosti e-vinjete štiri (4) delovne dni od dneva izdelave ponudbe,« zapišejo na Darsovi spletni strani. 

Veljavnost e-vinjete

E-vinjeta lahko začne veljati takoj lahko pa začetek veljavnosti določite kateri koli dan do 30 dni vnaprej od dneva nakupa.

Sicer pa brez skrbi, obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke ostane veljavna do vključno 31. januarja 2022. Ob tem pa naj še opomnimo, da bodo cene vinjet ostale enake.

Registracija na spletni strani prinese številne prednosti

Z registracijo ustvarite uporabniški e-vinjetni račun. S tem si lahko nastavite brezplačne SMS opomnike, ki vas opozorijo na potek veljavnosti elektronske vinjete.

Hkrati je registracija priročna za podjetja, nakup lahko opravite po ponudbi, dostopate do potrdil o nakupu in kopij računov, prenesete vpogled v e-vinjeto ter vlagate zahtevke preko spleta. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice