Na spletu smo izpostavljenim številnim nevarnostim, ki se jih številni niti ne zavedajo, velikokrat pa se tudi sami dodatno izpostavimo. Je 15 albumov naših otrok na družbenem omrežju res dobra zamisel?

Na kaj biti pozoren in kje se pri rabi medmrežja skrivajo nevarnosti, je spregovoril Benjamin Lesjak, strokovnjak za varno rabo interneta.

Lesjak je izvedel že sto delavnic varne rabe interneta in izkušnje z otroki so ga naučile, da so pri odgovornem ravnanju s sodobno tehnologijo zelo pomemben dejavnik starši in učitelji.

S pravim, hitrim odzivom se marsikaj da rešiti

V okviru delavnic, ki jih pripravlja, se osredotočajo na konkretne izzive na medmrežju – kako na primer ravnati ob objavi spornih fotografij, kakšen naj bi bil odziv šole in staršev, če učenec objavlja tuje fotografije na družbenih omrežjih, kako je z velikokrat problematičnimi golimi fotografijami, s fotografiranjem učiteljev ali pa s predelavo emblemov šole oziroma slik njenih zaposlenih.

Ob tem Lesjak ugotavlja, da je stvari velikokrat moč razrešiti, če se le otroci, starši in šola pravilno odzovejo že na samem začetku. 

Problem nastopi predvsem, ko stvari uidejo z vajeti. Fotografija, objavljena na spletu, se namreč lahko zelo hitro širi med uporabniki in z njo se lahko presenetljivo hitro seznani večji del okolja.

Veliko napako v takem primeru naredi šola, če se od dogodka skuša distancirati, prepričana, da otrokovo ravnanje na medmrežju ni v njeni domeni. 

Dvakrat premislite

Ključni nasvet na področju varnosti sicer še naprej ostaja: Pazimo, kaj objavljamo, saj anonimnost na spletu nikoli ni popolna. Ravno pri tem se velikokrat spozabimo, saj tako otroke kot odrasle premaga občutek, da morajo kaj objaviti oziroma deliti z (ne)znanci.

»Če prečešete Instagram, vidite ogromno staršev, ki objavljajo – prav neverjetno, kakšne – fotografije svojih otrok. To je nepredstavljivo, da starši na račun svojih otrok nabirajo lajke. Res groza.«

Po njegovih besedah je bolje objava manj kot preveč. Sicer pa je otrokom smiselno postaviti tudi določene omejitve. Ena od možnosti je preprost dogovor o uporabi televizije, računalnika, tablic in telefonov v družini, pri čemer se pravila določa glede na zrelost, starost oziroma dojemljivost otroka. 

O varnosti na spletu – tudi na spletu

Na informacijski točki Europe Direct Pomurje medtem poudarjajo, da se mladi uporabniki ali njihovi starši oziroma učitelji z morebitnimi vprašanji s področja varnosti na spletu lahko vedno obrnejo na spletni naslov Safe.si.

»Safe.si od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav, njihove aktivnosti pa so namenjene otrokom, mladostnikom, staršem in strokovnim delavcem, kot so učitelji ter socialni in mladinski delavci,« pojasnjujejo pri Europe Direct Pomurje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice