Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem vozila opremljena z zimsko opremo. To velja tudi izven tega časovnega okvira v primeru zimskih razmer.

V Sloveniji je uporaba zimske opreme datumsko določena. Ne glede na te zakonske določbe pa moramo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu ustrezno prilagoditi opremo našega vozila. 

V skladu s slovensko zakonodajo zimsko opremo sestavljajo 4 zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 milimetre ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 milimetre in ustrezno velike snežne verige v priboru. 

Neupoštevanje predpisov privede do kazni ali nezgode

40 evrov znaša globa za voznika, ki v Sloveniji nima ustrezne zimske opreme, s 500 evri kazni in petimi kazenskimi točkami pa se kaznuje voznika brez zimske opreme, ki ovira ali onemogoča promet. 

200 evrov globe doleti voznika, ki ne očisti avtomobila snega ali ledu, ki bi lahko ogrožala druge udeležence v prometu. Če pa voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, znaša globa 300 evrov. V primeru pravnih oseb so globe višje, in sicer 1000 evrov za voznika in 120 evrov za odgovorno osebo.

AMZS strokovnjaki priporočajo formulo 4x4x4: vsaka štiri leta zamenjamo vse štiri pnevmatike, ki imajo najmanj štiri milimetre profila.

Kako je z zimsko opremo pri naših najbližjih sosedih?

V Avstriji je obvezna zimska oprema v obdobju od 1. novembra do 15. aprila, vendar za vozila do 3,5 tone le v času zimskih voznih razmer. Za zimsko opremo se šteje uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 4 milimetre ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 milimetre in snežnih verig na pogonskih kolesih.

Globa za neupoštevanje predpisa v Avstriji znaša 60 evrov, v primeru povzročitve zastojev pa lahko tudi do 5000 evrov.

Na določenih avtocestah in državnih cestah na Hrvaškem morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo od 15. novembra do 15. aprila, ne glede na vozne razmere. Na drugih cestah po Hrvaškem je zimska oprema obvezna v primeru zimskih voznih razmer, prav tako tudi na prej omenjenih cestah v primeru sneženja pred ali po predpisanem obdobju.

Za zimsko opremo motornih vozil do 3,5 tone se štejejo štiri zimske ali celoletne pnevmatike (z oznako M+S) z minimalno 4 milimetre profila ali štiti letne pnevmatike z minimalno 4 milimetre profila + snežne verige na pogonskih kolesih.

Globa v primeru neuporabe zimske opreme na Hrvaškem je 700 hrvaških kun (okoli 94 evrov).

Ceste na Hrvaškem, kjer je zimska oprema obvezna

Na Madžarskem pa zimska oprema ni zakonsko določena. V primeru močnejšega sneženja oziroma večje količine snega je obvezna uporaba snežnih verig na pogonskih kolesih. V takih primerih se uporaba snežnih verig zahteva že pri prestopu meje.

Kako pomembno je, da se dobro pripravimo na zimo in spremenjene prometne razmere, pa si poglejte v posnetku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice