DARS je podal priporočila pred uvedbo elektronskega cestninjenja vozil.

Slovenija bo 1. aprila uvedla elektronsko cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila), poimenovano sistem DarsGo. V sistem je bilo, do vključno 23. marca, registriranih že več kot 106.000 vozil.  

DARS svetuje voznikom

Družba DARS svetuje vsem voznikom težkih vozil, ki so že pridobili napravo namenjeno obračunu cestnine DarsGo, naj jo že sedaj namestijo na vetrobransko steklo vozila, za katero je bila izdelana. Pred vklopom sistema naprava ne bo obračunavala cestnine. V novem cestninskem sistemu bo višina cestnine odvisna tudi od števila osi vozila, zato bodo morali vozniki priklopnih vozil pred vsako vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah ročno nastaviti ustrezno število osi na napravi DarsGo.
 

Različni načini plačevanja cestnine

Sistem DarsGo omogoča več različnih predplačniških ali poplačniških načinov plačevanja cestnine. Najudobnejši med njimi je takšen poplačniški način, pri katerem uporabniki enostavno povežejo račun vozila z eno od bencinskih kartic. Vsem uporabnikom, ki so že registrirani v sistem in so že opremili vozilo z napravo DarsGo, priporočajo, da pred uvedbo novega sistema preverijo, ali je na računu vozila že naloženo ustrezno dobroimetje oziroma si uredijo eno izmed poplačniških oblik plačevanja.

Cestninske postaje bodo odstranjene

Po uvedbi elektronskega cestninjenja bodo cestninske postaje na slovenskem avtocestnem omrežju postopoma odstranjene. Do njihove odstranitve pa se bodo morala težka vozila na cestninskih postajah z voznimi pasovi še vedno razporediti na ločeni pas. Tam se vozila ne bodo več ustavljala, ampak bodo cestninsko postajo prevozila z zmanjšano hitrostjo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice